Izvor: Tanjug
07.09.2020 u 02:33
0

Preminuo slavni češki režiser Jirži Mencl

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je večeras njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.

Mencl je bio poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan deo češkog novog talasa.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ugledni umetnik je režirao Šekspirov komad “Vesele žene vindzorske” 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Ðurovićem, postavio operu Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže”.

PROČITAJTE JOŠ…

KORONA VIRUS: Najmanje novoobolelih u Sloveniji i Srbiji, trocifren broj u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini

Vučić govori o nastavku dijaloga, Hoti provocira: Kako je počela poseta Briselu?

Otac trojice mladića osumnjičenih za ubistvo na Banjici: Moji sinovi su pucali u samoodbrani!

ODLAZAK GENERALA ARMIJE: Preminuo Dragoljub Ojdanić posle kraće bolesti

GNUSNO! Obrenovčani pronašli OBEŠENOG PSA, građani UPLAŠENI!

KRALJ BELOG SPORTA PRAVI ŠOU NA TERASI: Đoković đuskao pred meč osmine finala US Opena! (VIDEO)

Njegov film „Strogo kontrolisani vozovi“ je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a njegova popularna komedija „Selo moje malo“ iz 1985. je bio nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Njegova provokativnost ga je dovodila i u nevolje: 1969. snimio je satiru „Ševe na žici“ koja se rugala sovjetskom modelu komunizma i bila je zabranjena do 1990. i pada Berlinskog zida.

Ostali poznatiji filmovi su mu „Zločin u devojačkoj školi (1965), 107min), „Hirovito leto“ (1965) i „Služio sam engleskog kralja“ (2006).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter