Izvor: Tanjug
23.09.2021 u 07:31
0

POČELI „Dani Republike Srpske u Srbji“: Manifestacija posvećena jačanju odnosa Srbije i RS

Kulturno-umetničkim programom u Narodnom pozorištu u Beogradu, sinoć je svečano otvorena manifestacija „Dani Republike Srpske u Srbiji“, kojom će do 29. septembra biti predstavljeni kulturni, privredni, turistički i sportski potencijali RS u 11 gradova u Srbiji.

Na otvaranju su govorili ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, patrijarh srpski Porfirije, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović, koji su poručili da je jedinstvo Srba sa obe strane Drine imperativ.

PROČITAJTE JOŠ: DNEVNI HOROSKOP ZA 23. SEPTEMBAR:Bikovi prijaće vam neka društvena zabava, Blizanci zdravije se hranite, Lavovi opustite se!

Ministarka Gojković istakla je da je jačanje odnosa Srbije i RS od suštinskog interesa za srpski narod, iako, kako je rekla, globalni procesi i istorijski tokovi nisu bili blagonakloni prema bliskosti jednog naroda koji živi sa dve strane Drine.

Istakla je i da je manifestacija „Dani Republike Srpske u Srbiji“ još jedna potvrda čvrstih veza između RS i Srbije na svim poljima i to preko njihovog najlepšeg oblika, u kuluturi.

Gojković je navela da će program i predstavljanje Republike Srpske biti održan u 11 gradova u Srbiji, od Subotice do Niša, dodajući da će to biti prilika za dalje jačanje veza.

Ministarka je kazala i da je u toku priprema realizacije manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“, a cilj je da se građanima u više gradova u Srpskoj predstave kvalitetni i akutelni sadržaji.

PROČITAJTE JOŠ:  KIP SLOBODE JE EGIPĆANKA? Činjenica koja je IZNENADILA SVET!

„Zaštita identiteta srpskog naroda je naš zajednički cilj, koji nikog ne ugrožava“, naglasila je Gojković.

Podsetila je da su nedavno Narodna skupština Srbije i Narodna skupština Republike Srpske usvojile identične zakone o zaštiti očuvanja ćiriličnog pisma na Dan srpskog jedinstva i zastave, 15. septembra.

Ona je naglasila da je to važan iskorak u zaštiti naše kulture.

Navela je i da je istorija srpskog naroda prepuna uspeha, ali i velikih tragedija i stradanja, i poručila da zajednička briga za zaštitu kulturnog nasleđa mora da se ogleda i u punoj posvećenosti i očuvanju istorijskog pamćenja.

Kao primer toga navela je izložbu „Koncentracioni logor Jasenovac 1941. do 1945. godine“, koja nas je, kako je rekla, sve podsetila na taj stravični zločin nad srpskim i drugim narodima.

Pozdravila je i predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izgradnji memorijalnog centra na prostoru Donje Gradine, koji će, kako je rekla, biti mesto sećanja na jasenovačke žrtve.

Patrijarh Porfirije na večerašnjem skupu u Narodnom pozorištu rekao je da kada se radi o RS, uvek se seti patrijarha Irineja za kojeg je kazao da je gajio posebnu ljubav i vodio posebnu brigu prema Srpskoj.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD ZELONOKOSIH ŽENA! Uzrok nije antropološki fenomen, već nešto sasvim drugo!

Kazao je da je s njim mnogo razgovarao o očuvanju i napretku Republike Srpske, o odnosima Srbije i Srpske, ali i o odnosima Srpske sa svim zemljama u regionu, kao i sa pravoslavnim zemljama kao što su Rusija i Grčka.

Porfirije je pozvao na učvršćivanje jedinstva Srbije i RS u zajedničkoj težnji za unapređenje srpske narodne prosvete i kulture, za unapređenje ekonomske saradnje i onih jedinstvenih darova i osobenosti koje čine identitet srpskog naroda.

Kazao je da je ta osobenost – Svetosavlje, koje, kako je istakao, ne sme da bude izmenjeno globalizacijom, granicama i različitim fragmentacijama.

Istakao je da je Svetosavlje „pečat srpskog naroda“ i dodao da to podrazumeva očuvanje ćirilice, stvaranje porodice, vaspitavanje dece na hrišćanskim temeljima, gostoljublje, pomoć svakome ko je u nevolji, poštovanje prema svim ljudima, poštovanje slobode izbora, ali i brigu za sopstvene slobode na načelima čojstva i junaštva.

Premijer RS Radovan Višković, koji je i svečano otvorio manifestaciju, podsetio je da se ona održava od 2013. godine i da se svake godine očekuje sa velikim nestrpljenjem, što je, kaže, pokazatelj da je maksimalno prihvaćena u Srbiji.

Ističe da je to svake godine prilika za RS da predstavi svoje kulturne, privredne, turističke, sportske i druge potencijale, ali i da se učvrste veze između Srpske i Srbije.

„Želimo na najbolji način da promovišemo Republiku Srpsku u našoj matici, da se zajedno družimo i radujemo i da damo puni doprinos još jačim i čvršćim vezama“, rekao je Višković.

Poručio je da je jedinstvo i zajedništvo Srbije i RS zapravo jedinstvo jednog naroda koje granice ne mogu da izbrišu.

PROČITAJTE JOŠ: REŠITE NEDOUMICU: Kako se piše EVRO ILI EURO?

Istakao je da je Srbija uvek pomagala Srpskoj, pa čak i sada u vreme pandemije, i najavio da će saradnja u oblasti infrastrukture, privrede, kulture i energetike tek biti intenzivirana.

Toj većoj saradnji, kako je rekao, doprineće projekti iz programa „Akcioni plan 2018-2022“, u okviru kojeg je uz pomoć Srbije čak 30 opština iz Srpske imalo po neki projekat.

Višković je istakao značaj projekata kao što su izgradnja hidroelektrana Gornja Drina, aerodroma u Trebinju, ali i auto-puta Beograd – Banja Luka, i kazao da RS ima želju da bude uključena i u izgradnji gasovoda.

„Okrenuti smo budućnosti, ali ne zaboravljamo prošlost“, poručio je Višković i istakao da je Republika Srpska nastala kao borba jednog naroda za slobodu, svoj dom, porodicu, pravo na život.

Šef Predstavništva RS u Beogradu Cicović istakao je da je ova manifestacija „most“ koja spaja jedan narod sa obe strane reke.

Dodao je da će ove godine pored pozorišnih predstava, književnih i muzičkih programa, privredne saradnje Srbije i Srpske, uz promociju investicionih potencijala i prezentacije turizma, biti i poseban program podsticanja bratimljenja gradova i opština.

Manifestacija „Dani Republike Srpske u Srbiji“ biće održana u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Šidu, Kragujevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Nišu, Subotici, a biće završena u Novom Sadu 29. septembra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter