Izvor: Tanjug
04.10.2021 u 16:32
0

Sutra počinje festival “Naši dani” u BDP-u

 Festival “Naši dani” biće realizovan od 5. do 9. oktobra kao gostovanje četiri predstave Novosadskog pozorišta (Ujvideki Sinhaz) na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

PROČITAJTE JOŠ: Poznato gde će počivati Ivan Tasovac!

Publika će u BDP-u imati prilku da premijerno pogleda nove projekte sa repertoara ovog teatra – “Seljačka opera” Bele Pintora u režiji Atile Keresteša, “Nosorog” Ežena Joneska, reditelja Nikite Milivojevića, “Hasanaginica”, prema drami Ljubomira Simovića, režisera Andraša Urbana i “Ana Karenjina” prema romanu Lava N. Tolstoja, u režiji gosta iz Makedonije – Dejana Projkovskog.

Mini festival “Naši dani” je nastao sa željom da se unapredi saradnja BDP-a i novosadskih teatara SNP-a i Ujvideki Sinhaza, a posle dva izdanja na kraju prethodne sezone u maju i junu, kada je BDP gostovao na scene oba navedena pozorišta, sada je došlo do uzvraćanja posete.

Reditelj Atila Keresteš otvoriće 5. oktobra ovu smotru svojom postavkom “Seljačke opere”, a premijera komada je bila tokom pandemije – 21. septembra 2020, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Segedina.

Predstava je zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme incesta i skrivenog roditeljstva suprotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada.

Narativ je praćen muzikom, kao mešavina mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasicizma i roka.

Predstava se nikako ne preporučuje mlađima od 16 godina.

PROČITAJTE JOŠ: Počinje festival video umetnosti projekcijom dugometražnog igranog filma „Žurka“

Naredne večeri, 6. oktobra se igra “Nosorog” prema Joneskovoj drami apsurda, u čitanju Nikite Milivojevića.

Ova dvočasovna predstava sa pauzom izvedena je takođe u vreme Kovida-19 (6. novembra 2020), a reditelj se osvrnuo na činjenicu da je sam proces rada prekidao virus.

-Hvala glumcima čija je želja bila jača od rizika. Ako sam ikada pogodio šta treba da režiram, sada jesam, iako sam već dugo planirao rad na ovoj predstavi. Jonesko je pisao sa jasnom asocijacijom na fašizam, govorio je o ideološkom zagađenju, a mi danas živimo u sveopštem, mentalnom, duhovnom zagađenju, analizirao je reditelj svoje novo delo.

-Srećan sam što smo uopšte došli do kraja i što smo završili predstavu, i ono što znam i vidim – a to je da je glumci vole. Kada glumci vole da igraju predstavu, nema ništa bolje, istakao je Milivojević.

Treća predstava 7. oktobra će biti već poznata “Hasanaginica” u režiji Andraša Urbana, već nešto starijeg datuma (premijera je bila u aprilu 2018. godine).

Kontoverzni reditelj koji uspeva često da šokira svojim predstavama, ovde potpisuje i scenografiju, a u njegovom čitanju “Hasanaginica” nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici, već je pre svega priča o ženi.

PROČITAJTE JOŠ: PREMIJERA: Dokumentarni film posvećen Zoranu Radmiloviću u Ateljeu 212

Za sam kraj 9. oktobra je na repertoaru neobična verzija “Ane Karenjine” prema romanu ruskog klasika Tolstoja, dok je makedonski reditelj Dejan Projkovski, trenutno jedan od najtalentovanijih i najtraženijih u regionu.

-Ana je poštena, dobra majka i supruga. Ana je zaljubljena, ali ne u svog muža. Ana najviše voli dve stvari i za njih daje život – za ljubavnika i sina. Ana zna da jedno isključuje drugo, stoji u najavi ove predstave.

Predstave se igraju na mađarskom jeziku, ali je obezbeđen titlovani prevod.

Ciklus Festivala završava se u novembru gostovanjem predstava SNP-a u BDP-u.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter