Izvor: klix.ba
09.05.2023 u 11:49
0

OSTRVO NA KOM JE ZAKONOM ZABRANJENO UMRETI: Ako se desi, može da bude pogubno po ŽIVE STANOVNIKE VIDEO

Veličinom od 61 kvadratnih kilometara i populacijom nešto većom 2.000 stanovnika

Veličinom od 61 kvadratnih kilometara i populacijom nešto većom 2.000 stanovnika, norveško ostrvo Svalbard ima jedno neobično „pravilo“ koje glasi da ne smete da umrete na ovom ostrvu. O čemu se zapravo radi?

Naime, ne postoje zvanični zakoni koji mogu da vam zabrane umiranje niti se to može smatrati zločinom, ali ovo norveško ostrvo ne dozvoljava da na njemu budu sahranjeni mrtvaci.

Pravi razlog je permafrost – stanje zamrznutog tla zbog kojeg se sprečava raspad tela pa to može predstavljati veliku opasnost za ljude koji žive na ovom ostrvu, jer tako mogu da se šire razne bolesti.

Gradić Longierbien na ovom ostrvu jedan je od najsevernijih mesta u svetu gde žive ljudi, ali bolnica u ovom mestu nije opremljena za dugoročnu negu o stanovnicima. Ukoliko se dogodi da osoba boluje od neke teško izlečive bolesti ili je pretrpela teže povrede, ona se šalje na kopneni deo Norveške.

Nemaju ni domove za penzionere, a prema zakonu osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi moraju da napuste ovo ostrvo. Takođe, trudnice su dužne da napuste Svalbard 21 dan pre zvaničnog termina za porođaj, jer bolnica nema pedijatre.

Ukoliko živite na ovom ostrvu, morate da imate još jedno mesto prebivališta. Osobe mogu da traže i kremiranje na Svalbardu, ali za to je potrebna posebna dozvola gradske uprave. Zbog ovog pravila, stopa smrtnosti je vrlo niska, ali nesreće se ipak događaju. Na Svalbardu otprilike jednu osobu ubiju polarni medvedi svakih 10 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter