Izvor:
17.12.2019 u 13:40
0

TREĆA NAJMANJA DRŽAVA NA SVETU: Zašto nema turista u državi Nauru?

Treća najmanja država na svetu, odmah posle Vatikana i Monaka, je Republika Nauru, koja je ujedno i najneposećenija država.

Nauru ima površinu od svega 21,3 kilometra kvadratna, a iako je veoma lepa ostrvska država, turisti su veoma retko prisutni ovde.

Nauru se nalazi u Mikroneziji u Okeaniji, na samo 42 kilometra udaljenosti od ekvatora, ali ni tropske temperature ne uspevaju da privuku turiste, za šta je najveći krivac to što turistička infrastruktura gotovo da i ne postoji.

Ono što Nauru čini neobičnim jeste to što nema glavni grad, zapravo uopšte nema gradova. Ukoliko čujete da se Jaren navodi kao grad, to je zapravo samo jedan od 14 administrativnih distrikta.

Država Nauru je zapravo atol, koralno ostrvo poput Maldiva, koje se nalazi na vrhu podvodnog ugašenog vulkana, a najviši vrh se nalazi na 60 metara iznad nivoa mora.

Na ostrvu, osim morskih ptica i insekata, nema divljih životinja, a mogu se videti samo još mačke, psi i svinje koji su doneti sa drugih ostrva. Kada se radi o biljnom svetu, na ostrvu ima kokosovih palmi, smokvi, hibiskusa.

Priroda ostrva je vidno uništena zbog rudarstva, tačnije eksploatacije fosfata koji se odnosi u druge države, a i na samom ostrvu živi veliki broj stranaca koji rade kao lekari, inženjeri i menadžeri. Od 10.000 stanovnika oko 3.000 su stranci, a prosečna starost im je 55 godina.

Nauru važi i za državu sa najvećim procentom gojaznih stanovnika. Hranu ne uzgajaju sami, već je uvoze najvećim delom iz Australije.

B92
Foto: Instagram/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter