Izvor: Kurir.rs
11.10.2023 u 08:13
0

KRIVIČNO NEODGOVORNO DETE JE IZVRŠILO NAJTEŽI ZLOČIN U ISTORIJI SRBIJE: Odeljenje VII/2 imaće poseban status, preživeli su traumu

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv oca dečaka (13) koji je 3. maja počinio masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i kako je rekao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović najteži zločin u istoriji naše zemlje.

Nova direktorka OŠ „Vladislav Ribnikar“ počela sa radom

Dečak je kobnog dana ubio devetoro svojih vršnjaka i čuvala škole koju su svi pohađali, ali i ranio još petoro učenika iz tog odeljenja i nastavnicu istorije.

– Krivično neodgovorno dete od 13 godina je izvršilo najteži zločin u istoriji naše zemlje – rekao je tužilac Stefanović.

On je istakao da je Više javno tužilaštvo u Beogradu predano radilo na ovom predmetu i podiglo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Takođe, predloženo je da se ocu dečaka produži pritvor, ali i da suđenje bude zatvoreno za javnost.

– Okrivljeni je optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum, te da gađa u mete silueta ljudi, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da ocu bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora – rekao je Stefanović.

Posebno osetljivi svedoci

– Svi učenici odeljenja VII/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom glavnog pretresa – istakao je glavni tužilac.

 

VJT u Beogradu podiglo je, inače, optužnicu i protiv majke dečaka ubice.

– Zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK na jednoj čauri u kabinetu istorije – naveo je Nenad Stefanović.

Tužilac Stefanović rekao je i da su svi učenici VII/2 dobili status oštećenih u postupku zbog stravičnog stresa koji su pretrpeli toga dana.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter