Izvor: AGENCIJE
22.03.2024 u 16:05
0

ODGOVORNI I MORALNO I KRIVIČNO: Bivši upravnik u Padinskoj skeli i još 10 osoba suspendovani zbog ubistva u zatvoru

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je suspendovala i udaljila sa posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti penzionera 4. februara ove godine.

„Tadašnji upravnik Vladimir Bukvić odmah je u februaru bio smenjen, što je bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u zavodu, što je glavni preduslov da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, inspektori tog odeljenja su radili na utvrđivanju svih okolnosti tog događaja tako da je „istraga išla u više pravaca kako bi se utvrdila odgovornost svih državnih službenika“.

OSUĐIVANI ČAK 26 PUTA: Novi detalji o trojici MONSTRUMA osumnjičenim za mučenje dede u zatvoru

„Zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu zbog čega je danas suspendovan i udaljen sa posla i protiv istog je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da su u februaru pokrenuli hitne disciplinske postupke protiv sedam službenika tog zavoda zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti, a konačnim nalazom nadzora, dodaju, utvrđena je osnovana sumnja za težu povredu radne dužnosti za ukupno 11 zaposlenih.

„Uprava je o svim svojim saznanjima odmah u februaru obavestila nadležno javno tužilaštvo koje je na osnovu dobijenih saznanja od Uprave pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo Teško ubistvo. Takođe, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je juče nalog policiji da izvrši neophodne provere u pravcu utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama trojice zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ ‘Padinska Skela’, kao i medicinskog tehničara u tom zavodu“, saopšteno je.

Uprava ovaj slučaj tretira kao „usamljen“.

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zavodima primenjuje sve svetske standarde koji se odnose na bezbednost lica lišenih slobode te naglašavamo da se ovaj slučaj može tretirati kao usamljen. U okviru sistema više od 4.000 ljudi posvećeno brine o bezbednosti lica lišenih slobode“, naveli su.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo naložilo je ranije hapšenje Srećka S. (20), Saše S. (21) i Dalibora P. (21), osumnjičenih da su u zatvoru u Padinskoj skeli ubili S.B. (74), sa kojim su delili ćeliju.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Osumnjičeni Saša S. ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

S.B. je 3. februara bio na lekarskom pregledu usled povreda koje je zadobio, ali usled straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Sutradan se zdravsteno stanje S.B. znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastalih komplikacija S.B. preminuo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter