Izvor: Kurir.rs/Standard
12.08.2023 u 11:59
0

ZVICER OTVORIO FIRME VOLJENOJ, A ŠARIĆ SE OŽENIO ZA PAPIRE: Ova zemlja je omiljeno utočište balkanskih kriminalaca

Radoje Zvicer i članovi njegove familije – supruga Tamara Zvicer i njegov brat imaju otvorene firme u Slovačkoj, dok Darko Šarić ima njihovo državljanstvo.

RADOJE ZVICER KRIJE SE U JUŽNOJ AMERICI? Vođi kavačkog klana su jataci poslovni partneri iz inostranstva

Naime, Zvicer, vođa kavačkog klana jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Evropi, nije prvi kriminalac sa ovih prostora koji je vezan za Slovačku.

Pre toga je bio Darko Šarić, narko-bos kome se trenutno sudi u Specijalnom sudu u Beogradu za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i za pranje novca.

Šarić je bio i prvi veliki igrač u unosnom poslu šverca kokaina za koga je saznala ovdašnja javnost, preteča kavačkog i škaljarskog klana.

Šarić ne samo da je imao firmu u Slovačkoj, već i državljanstvo. On je u maju 2005. godine doputovao u Slovačku i već sutradan se venčao sa jednom Slovakinjom i dobio stalni boravak.

Kada je ispunio uslov za državljanstvo, Šarić se razveo, ali je dobio slovački pasoš pomoću kojeg je slobodno putovao po celom svetu.

Slovački novinar objašnjava zašto je Slovačka omiljena destinacija balkanskih kriminalaca.

– Odgovor je vrlo jednostavan na pitanje zašto postoje jake veze balkanskih mafijaša sa Slovačkom. Ovde je sve na prodaju – policija, pravosuđe i tužilaštvo – započinje priču slovački istraživački novinar.

On objašnjava da je poslednjih godina u javnosti u Slovačkoj izbilo mnogo slučajeva korupcije‚ kao i da su trenutno u toku sudski postupci zbog primanja mita protiv bivšeg guvernera centralne banke Slovačke, bivšeg specijalnog tužioca, ali i nekoliko drugih tužilaca.

U takvoj atmosferi se balkanski kriminalci osećaju kao kod kuće, jer je slična situacija i u njihovom zavičaju.

Ipak, ova kombinacija ne bi mogla da proradi da nema lokalnih „igrača“ koji imaju dobre veze i mogu da „završe papire“ – od otvaranja firme do boravka. On pominje nekoliko osoba.

O računima i firmama Radoja Zvicera u Slovačkoj se više puta u medijima govorilo. Kao vlasnica nekih firmi iza kojih stoji Zvicer pojavljuje se izvesna Mitra Ćaćić.

– Interesantno je da ta osoba ima prijavljen boravak na istoj adresi, kao i Tamara Zvicer i pitanje je da li je to zapravo lažni profil iza kog stoji zapravo Tamara Zvicer – objašnjava novinar.

Podsetimo, po podacima Europola, kriminalne grupe iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih delova Zapadnog Balkana, koje međunarodne organizacije nazivaju balkanski kartel, najveći su snabdevači Evrope kokainom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter