Izvor: KURIR
19.03.2024 u 12:49
0

PRIKUPLJENO DOVOLJNO DOKAZA ZA OPTUŽNICU ZA MASAKR U DUBONI: Uskoro suđenje Urošu B.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Uroša Blažića iz Mladenovca, osumnjičenog da je 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje ubio devetoro mladih i 12 njih ranio!

Nakon održane sednice veća 20. februara 2024. godine sud je odbio sve žalbe kao neosnovane i potvrdio prvostepeno rešenje.

– Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno odlučio da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku ovog krivičnog postupka daju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da je okr. Uroš B. izvršio krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, te kako nije utvrdio da je u konkretnom slučaju potrebno bolje razjašnjenje stvari da bi se ispitala osnovanost optužbe niti da se istraga dopuni, a pri tome nije našao ni da postoje zakonski razlozi koje bi mogle da dovedu do obustave krivičnog postupka, odnosno odbijanje optužbe, to je doneo pravilnu odluku kada je potvrdio navedenu optužnicu o čemu je u obrazloženju prvostepenog rešenja dao jasne, detaljne i argumentovane razloge – navodi se u obrazloženju Apelacije.

Rešenjem Višeg suda u Smederevu potvrđena je prvo optužnica Višeg javnog tužilaštva u Smederevu od 18. oktobra 2023. godine u odnosu na okr. Uroša Blažića zbog krivičnih dela teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Prema okr. Radiši Blažiću (Urošev otac prim.aut.) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

– U odnosu na stav prvostepenog suda da se oglasi mesno nenadležnim za postupanje u odnosu na okr. Gorana i Borisa Gavrilovića (ujaka i brata od ujaka okrivljenog Uroša) Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud doneo pravilnu odluku u tom delu, te da je za istu dao jasne, detaljne i iscrpne razloge – navodi se i dodaje:

– U konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja da je krivično delo koje se stavlja na teret ovim okrivljenima izvršeno na području Višeg suda u Kragujevcu. Nadležnost višeg suda u prvom stepenu krivice se opredeljuje propisanom kaznom imajući u vidu da viši sud sudi za krivična dela za koje je kao glavna predviđena kazna zatvora preko 10 godina.

 

KADA SAM ČUO ŠTA JE DRŽAO U PODRUMU, ZAPREPASTIO SAM SE Otac Uroša Blažića: Nije nam dao da dolazimo bez najave

 

U fazi istrage vođen je jedinstven postupak prema svoj četvorici okrivljenih zbog činjenice da je okr. Uroš Blažić, nakon izvršenja krivičnih dela za koje je opravdano sumnjiv od strane policijskih službenika, pronađen u pomoćnom objektu okr. Gorana Gavrilovića, koji mu je ujak, dok mu je okr. Boris Gavrilović brat od ujaka, te da postoji osnovana sumnja da se radi o licima koja su pomogla učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

– Međutim, imajući u vidu sadržinu dispozitiva predmetne optužnice u delu koji se odnosi na okr. Gorana i Borisa Gavrilovića aktuelno za vođenje jedinstvenog postupka ne egzistira ni osnov iz Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisano da se jedinstveni krivični postupak može sprovesti i u slučaju kada je više lica okrivljeno za više krivičnih dela, ali samo ako između izvršenih krivičnih dela postoji međusobna veza i ako postoje dokazi. U konkretnom slučaju činjeničnim opisom izreke optužnog akta obuhvaćeni su oružje, municija, minsko-eksplozivna sredstva koja se ni na koji način ne dovode u vezu sa okr. Urošem i Radišom Blažićem, odnosno između krivičnih dela čije se izvršenje stavlja na teret okr. Urošu i Radiši Blažiću i krivičnog dela čije se izvršenje stavlja na teret okr. Goranu i Borisu Gavriloviću ne postoji međusobna veza niti ih povezuju međusobni dokazi – navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Breogradu.Takođe, prvostepenim rešenjem Viši sud u Smederevu se oglasio mesno nenadležnim za postupanje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu od 18. oktobra 2023. godine u odnosu na okr. Gorana i Borisa Gavrilovića zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu, te je odredio da se spisi predmeta po pravnosnažnosti rešenja u navedenom delu dostave na nadležnost Višem sudu u Kragujevcu kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter