Izvor:
13.07.2017 u 16:02
0

Naučnici slučajno došli do fascinantnog otkrića: PRONAĐENA NAJMANJA ZVEZDA IKADA VIĐENA!

Tim astronoma sa Kembridža bio je u potrazi za egzoplanetama kada su slučajno naišli na novo otkriće – pronašli su najmanju zvezdu ikada viđenu.

Ova zvezda, nazvana EBLM J0555-57Ab, udaljena je 600 svetlosnih godina od zemlje. U pitanju je M-patuljasta zvezda.

Koristeći podatke iz jednog eksperimenta, koji se koriste u potrazi za novim planetama, primetili su kontinuirano zatamljivanje matične zvezde, što je naznačilo postojanje još jednog objekta u orbiti. Daljim istraživanjem otkriveno je da je objekat isuviše masivan za planetu, pa su ustanovili da je reč o maloj zvezdi.

Iako je EBLM J0555-57Ab neverovatno mala, ipak ima dovoljno veliku masu za vodoničnu fuziju, proces koji napaja Sunce i čini izvor energije Zemlje.

Jedva veća od Saturna, ova zvezda ima gravitacionu silu 300 puta veću od Zemljine. Kad bi zvezda bila manja, recimo 83 mase Jupitera, ne bi bilo dovoljno pritiska u njenom središtu za fuzioni proces, te bi zvezda bila braon patuljak umesto prave zvezde.

Tim planira da novu zvezdu iskoristi za bolje razumevanje planeta oko orbite.

Izvor:b92.net
Foto:Facebook / NASA – National Aeronautics and Space Administration

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter