Izvor: HappyBSC
10.03.2022 u 20:46
0

NEVEROVATNO OTKRIĆE U MAROKU! Arheolozi pronašli OVO – staro je 120.000 godina, a mnogima je i DANAS PROFESIJA

Naučnici su objavili da su arheolozi pronašli alate stare 120.000 godina od kostiju za izradu odeće, što je najstariji pronađeni pribor za šivenje

Međunarodni tim otkrio je više od 60 komada alata u Krijumčarskoj pećini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Oni su „namerno oblikovani za posebne zadatke koji uključuju obradu kože i krzna“, napisao je tim u studiji objavljenoj u časopisu iScience.

Otkriće bi moglo da pomogne u odgovorima na pitanja o poreklu modernog ljudskog ponašanja, rekao je El Hajraoui, istraživač s Nacionalnog instituta za arheologiju i kulturnu baštinu (INSAP).

„Šivenje je ponašanje koje traje“ od davnina, rekao je za AFP.

„Alati poput onih koji su otkriveni u pećini korišćeni su 30.000 godina, što dokazuje nastanak kolektivne memorije.“

Tim je otkrio i stambene prostore ukopane u zemlju ili izgrađene u pećini, kao i školjke koje su se očigledno koristile kao ukrasi.

„Ovo je bila kulturna evolucija koju još treba proučavati“, rekao je El Hajraoui.

Maroko je mesto brojnih značajnih arheoloških nalaza.

U saopštenju se navodi da su to „najstariji otkriveni ukrasi“.

Otkriće pomera stotine hiljada godina u istoriji početka proizvodnje kamenih alata u severnoj Africi povezane s ključnim ljudskim pretkom Homo erectusom, rekli su arheolozi novinarima u Rabatu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter