Izvor:
11.05.2019 u 10:54
0

GENIJALAC KOJI JE OSTAO NEDOREČEN: Evo zašto je Leonardo da Vinči ostavio Mona Lizu i još neka svoja dela nepotpuna!

Leonardo da Vinči je možda doživeo oštećenje nerava u jesen, što je ometalo njegovu sposobnost da slika u kasnijem životu, predlažu italijanski doktori. Dijagnostikovali su ulanarnu paralizu, ili takozvanu "ruku kandže", analizirajući prikaz njegove desne ruke u dva dela.

Smatralo se da je Leonardovo oštećenje ruke izazvano moždanim udarom. Ali u Journal of the Roial Societi of Medicine“, doktori su naveli da je oštećenje živaca značilo da on ne može držati paletu i četkicu.

Leonardo da Vinči, koji je živeo od 1452-1519, bio je umetnik i pronalazač čiji su talenti uključivali arhitekturu, anatomiju, inženjering i skulpturu, kao i slikarstvo. Ali istoričari umetnosti su raspravljali o tome sa kojom rukom je crtao i kako je slikao. Analiza njegovog crteža pokazuje senčenje koje se spušta od gornjeg levog do desnog, što ukazuje na levorukost. Ali svi istorijski biografski dokumenti ukazuju na to da je Leonardo koristio svoju desnu ruku kada je stvarao druge vrste radova.

– Neka vrsta paralize-

Za ovo istraživanje analizirana su dva rada – prikazujući Leonarda da Vinčija u kasnijim fazama njegovog života. Jedan je portret umetnika, nacrtan crvenom kredom, pripisan lombardskom umetniku iz 16. veka Đovaniju Ambrođu Figiniju. Neobično, to pokazuje da mu je desna ruka uglavnom skrivena u naborima odeće. Njegova ruka je vidljiva, ali u "krutom, kontraktiranom položaju".

Za Leonarda da Vinčija, Dr David Lazeri, specijalista za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u klinici „Vila Salaria“ u Rimu, koji je vodio analizu, rekao je: "Umesto da prikazuje tipičnu stisnutu ruku koja se vidi u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, slika predlaže alternativnu dijagnozu kao ulnarska paraliza, obično poznata kao 'kandža'.

Ulnarski nerv prolazi od ramena do malog prsta i upravlja skoro svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućavaju fine motorne pokrete, tako da je pad mogao da izazove traumu na nadlaktici, što je dovelo do paralize, ili slabosti.

– Nema izveštaja o bilo kakvom kognitivnom padu ili drugim motoričkim oštećenjima, što pruža dodatne dokaze da moždani udar verovatno nije bio uzrok Leonardovog oštećenjarekao je dr Lazeri i dodao:

– Ovo može objasniti zašto je ostavio brojne slike nepotpune, uključujući Mona Lisu, tokom poslednjih pet godina njegove karijere slikara, dok je nastavio da predaje i crta.

Ispitana je još jedna slika, gravura čoveka koji svira lira da braccio – renesansni gudački instrument. Čovek u gravuri je nedavno identifikovan kao Leonardo da Vinči. Dalji dokazi su dobijeni iz dnevnika kardinalovog pomoćnika o poseti umetnikovoj kući 1517. godine. Asistent, Antonio de Beatis je napisao:

– Ne može se od njega očekivati još neko dobro djelo, jer je paraliza obogaljila njegovu desnu ruku… I iako Meser Leonardo ne može više da slika sa slatkoćom koja mu je bila osobita, on može i dalje dizajnirati i podučavati druge.

Happytv.rs
Foto:
Twitter/ Printscreen (Alexi Baker)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter