Izvor: DW.com
21.04.2023 u 15:18
1

Kraljica Elizabeta je OBOŽAVALA HITLERA? Britance OBRUKALA nacističkim pozdravom FOTO

Tridesetih godina je fašizam bio u trendu među britanskim plemstvom

Na današnji dan bi kraljica Elizabeta II proslavila 98. rođendan, a ono što je ljudima posebno interesantno jeste njen odnos sa Adolfom Hitlerom. Tridesetih godina je fašizam bio u trendu među britanskim plemstvom, čak i u kraljevskoj porodici. Knjiga autorke Loren Jang priča uzbudljivu priču o tim godinama i kraljici Elizabeti koja je pozdravljala zversku politiku Hitlera.

Kraljica Elizabeta i nacistički pozdrav

Autorka ne skriva da su pronacistički stavovi bili prisutni i u kraljevskoj porodici. Spominje video iz 1933. na kojem se vidi sedmogodišnja kasnija kraljica Elizabeta Druga kako izvodi nacistički pozdrav, zajedno sa svojom majkom i mlađom sestrom Margaret, i to prema uputstvima svog strica, koji je kasnije postao kralj Edvard VIII.

Objava slike 2015. u britanskom tabloidu San izazvala je pometnju. Kraljevska porodica je bila ogorčena zbog objavljivanja videa starog osam decenija.

Aristokrate poput vojvode od Konata i grofa od Kinkardinea interesovali su se za posete radnim i koncentracionim logorima u Nemačkoj, piše Jang, skako bi shvatili kako su nacisti sprovodili „rasnu čistoću i telesno zdravlje“.

U knjizi se govori i o spoljnoj politici Nevila Čembrlena, premijera Ujedinjenog Kraljevstva od 1937. do 1940. godine. Misao vodilja bila je izbegavanje rata po svaku cenu, što je uključivalo i nepisano pravilo zabrane ulaska u Palestinu nemačkim i austrijskim jevrejskim izbeglicama.

Čak je i prevoz jevrejske dece iz Nemačke u Britaniju mogao biti opsežniji da je britanska vlada manje brinula kako da ugodi Hitleru, kaže autorka.

The Sun je medij koji je objavio priču o salutiranju kraljice Elizabete II Hitleru, a uz priču i arhivski snimak od 17 sekundi, na kom se taj čin i vidi.

„Razočaravajuće je da je taj film, snimljen pre osam decenija i koji se nalazio u ličnoj arhivi Njenog visočanstva, nekome došao u posed i da je iskorišćen na ovaj način. Većina ljudi će videti ove slike u pravom kontekstu i vremenu. Reč je o porodici koja se igra i momentalno iskazuje gest koju su mnogi videli u vestima“, branili su se iz palate i dodali:

„Niko u to vreme nije imao osećaja da šta će iz tog poteza nastati. Kazavši da to predstavlja bilo šta drugo je nepošteno.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Kraljica Elizabeta je OBOŽAVALA HITLERA? Britance OBRUKALA nacističkim pozdravom FOTO”

  1. Па то смо знали да су Британци новчано помагали Хитлера и стимулисали његов фашизам, они су увек мислили да су бољи од других,годинама су били колонизатори и држали друге народе као робље,уста су им пуна демократије у ствари су фашисти.Та породица глумата годинама ,заташкава педофилију ,убиства и ко зна какве прљавштине.Права мочвара пуна крокодила.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter