Izvor: Happy BSC Portal/Index.hr
08.11.2023 u 12:23
0

MISTIČNA PLANINA NA KOJU SE NIKADA NIKO NIJE POPEO: Mesto na kome je „nastao ceo svet“ (FOTO)

Planina Kajlaš se nalazi na Tibetu i jedno je od najsvetijih i najpristupačnijih mesta na svetu.

Prema hinduističkom verovanju, iz planine Kajlaš je nastao ceo svet.

Iako, prema službenim podacima, niko nije osvojio njen vrh, tibetansko predanje priča drugačiju priču, onu o tibetanskom svešteniku po imenu Milarepa koji se u 11. veku navodno uspeo da popne na planinu, no kad se vratio, upozorio je ostale da se nikada ne penju jer će „uznemiriti Boga koji odmara na njenom vrhu“.

Pixabay

Iako je visinom od 6714 metara manja od najviše planine na svetu Mont Everesta (8849 metara), ova mistična planina i dalje ostaje neosvojena. Za to postoje dva velika razloga. Prvo, Kajlaš se nalazi u vrlo nepristupačnom okruženju, a fizički izazov dolaska i penjanja na planinu smatra se gotovo nemogućim.

Strme padine, gotovo okomite površine i stalan snežni pokrivač razlog su zašto bi eventualno jedino Spiajdermenu uspelo da se popne na njen vrh, no i on bi se namučio s jakim vetrovima i surovim vremenskim uslovima koji predstavljaju dodatnu opasnost za potencijalne penjače.

Uprkos ovim opasnostima, u prošlosti je bilo pokušaja penjanja na planinu Kajlaš koji su završili neuspešno, no opasno vreme i nepristupačan teren samo su neki od razloga.

Pixabay

Naime, planina Kajlaš je mesto hodočašća četiri religije i zbog toga je zabranjeno penjanje na nju. Osim hinduistima, planina predstavlja sveto mesto budistima, džainistima te pripadnicima tibetanske religije bön.

Pripadnici tih religija već hiljadama godina kreću u hodočašće oko planine u krugu od 52 kilometra koji, prema verovanju, treba proći u samo jednom danu za dobru sreću. Hinduisti i budisti hodaju oko planina u smeru kazaljke na satu, dok džainisti i pripadnici religije bön hodaju u suprotnom. Inače, da biste ispešačili čitav krug, trebalo bi vam oko 15 sati, ako imate zaista dobru kondiciju i brzo hodate.

DRAGULJ ZA KOJI SU SE OTIMALI KOLEKCIONARI OD BLISKOG ISTOKA DO AMERIKE: Prodat na aukciji za rekordnu sumu

Da, popeti se na ovu mističnu planinu bilo bi impresivno postignuće, no planina Kajlaš i dalje će ostati nedostižan san avanturista širom sveta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter