Izvor: 24sedam
08.01.2024 u 10:44
0

„JEO SAM PRIJATELJA DA PREŽIVIM“: Priča o putnicima izgubljenim u Andima (VIDEO)

Prošla je 51 godina od avionske nesreće u Andima kada su preživeli pribegli kanibalizmu kako bi se održali u životu, a o tome je snimljen i film koji je odnedavno dostupan na Netfliksu.

„Society of the Snow“ je adaptacija istoimene knjige Pabla Viercija koja opisuje tragičnu avionsku nesreću u Andima koja se dogodila 13. oktobra 1972. godine. Avion je zbog greške kontrole leta i loših vremenskih uslova udario u planinu na granici između Čilea i Argentine.

U njemu su bili članovi ragbi tima „Christian Brothers“, njihovi prijatelji, porodice i saradnici.  Na visini od 3.600 metara nesrećni putnici su uspeli da prežive čak 72 dana, dok konačno nisu spaseni 23. decembra. Priča je ispričana u knjizi Pirsa Pola Rida, a 1993. je snimljen film o tome.

– Naravno, ideja da se jede ljudsko meso je bila užasna, odvratna. Bilo je teško to staviti u usta, ali smo se navikli. Na neki način, naši prijatelji su bili prvi donori organa na svetu, pomogli su nam da se okrepimo i preživimo – rekao je Ramon Sabelja (71), jedan od putnika.

NAJVEĆI „SLABIĆ“ MEĐU LOZINKAMA: Stručnjaci sve pojasnili

Kako je u avionu bilo osam čokoladica, tri teglice džema, nekoliko badema i urmi i flaša vina, preživeli su se odlučili na očajnički potez – da krenu da jedu meso stradalih putnika.

Grupa od 16 preživelih svake godine se okuplja 13. oktobra, ali i 22. decembra kada je počelo njihovo spasavanje, a tada se počaste mesom sa roštilja.

Inače, kada se avion zabio u planinu, krila su odmah odlomila, a 12 ljudi je stradalo na mestu. Još 17 je preminulo od povreda i lavine. Nakon 10 dana, grupa je saznala preko radija da je potraga za njima obustavljena.

– Pomisao na naše bližnje kod kuće nas je naterala još više da se usredsredimo na preživljavanje – rekao je Sabelja.

Dva meseca kasnije svet je bio zadivljen vešću da su dvojica preživelih, Nand Parado i Roberto Kanesa, uspeli da pronađu pomoć u planinama.

Uočili su stočara sa mazgama dok su pratili reku. Isrpljeni, bacili su kamen ka njemu preko reke, a na njemu je bila zakačena poruka na kojoj je pisalo: „Dolazim iz aviona koji je pao u planinama. Iz Urugvaja sam. Hodamo 10 dana… U avionu ima 14 povređenih ljudi. Moramo da se izbavimo odavde brzo, a ne znamo kako. Nemamo hrane. Slabi smo. Kada ćete doći po nas? Molimo vas, ne možemo ni da hodamo. Gde smo?“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter