Izvor: Happy BSC POrtal/24sedam.rs
01.01.2024 u 19:40
0

NAJDUŽI MESEC U GODINI, A NAJKRITIČNIJI ZA BRAK: Ovde se kriju sve tajne

Krije mnoge zanimljive činjenice i tradicije iz prošlih vremena.

Januar, mesec koji danas označava početak nove godine, krije mnoge zanimljive činjenice i tradicije iz prošlih vremena. Iako je danas nezamislivo da godina počne bilo kojim drugim mesecom, januar nije oduvek bio prvi mesec u godini. U starom Rimu, godina je započinjala u martu, a januar je uveden tek za vreme vladavine kralja Nume Pompiliusa.

Ime „januar“ potiče od rimske reči „ianua,“ što znači vrata ili ulaz. Ovaj naziv simbolizuje početak, kao što su vrata početak novog puta ili razdoblja. Prvi dan januara bio je praznik i označavao je početak Nove godine. No, u Evropi su se različiti datumi koristili za početak godine sve do XVI veka, kada je prvi dan januara ponovno postao opšteprihvaćen kao početak Nove godine.

Visibaba je simbol januara na našim prostorima. Beli cvetovi visibabe predstavljaju nežnost i početak proleća, a njeno latinsko ime, Galanthus, dolazi od reči „gála“ (mleko) i „ánthos“ (cvet). Takođe, tamno crveni kristal granata simboliše ovaj mesec.

Pixabay

Jedna od zanimljivosti vezanih za januar odnosi se na njegovu dužinu. Za razliku od nekoliko drugih meseci koji su imali varijabilno trajanje tokom istorije, januar je oduvek imao 31 dan.

Januar je takođe obeležen važnim istorijskim događajima. Portugalski moreplovci su 1502. godine otkrili Guanabara zaliv i nazvali ga „Rio de Janeiro,“ što znači „Januarska reka.“ Ovaj zaliv kasnije je postao poznat po istoimenom gradu, koji je danas jedan od najvećih i najpoznatijih gradova u Brazilu.

Osim toga, januar je mesec rođenja nekih poznatih ličnosti, kao što su Volfgang Amadeus Mocart i Edgar Alan Po. Takođe, u januaru 1943. godine, nacistička vojska doživela je prvi veliki poraz kod Staljingrada, što je imalo ključan uticaj na ishod Drugog svetskog rata.

Statistički gledano, januar je najnepovoljniji mesec za parove u braku ili vanbračnim vezama, jer se tokom ovog meseca najviše njih razdvaja. Stoga je važno obratiti pažnju na partnera i zajedno proslaviti početak nove godine.

CRNO PROROČANSTVO NOSTRADAMUSA: Prirodne katastrofe, velika glad i svrgavanje jednog kralja

Januarske rasprodaje su takođe značajan deo ovog meseca i prvi puta su zabeležene u Velikoj Britaniji 1865. godine. Danas su rasprodaje postale široko prihvaćeni poslovni običaj širom sveta.

U zaključku, januar je mesec koji obiluje zanimljivim istorijskim i kulturnim aspektima. On simbolizuje početak, nove mogućnosti i sveži početak, te nas podseća na važnost tradicija i promena koje donosi svaka nova godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter