Izvor: happyBSC
14.11.2020 u 17:57
0

OTKRIĆE POSLE JEDNOG VEKA Par u šetnji pronašao poruku iz Prvog svetskog rata

Par koji je krenuo u šetnju istočnom Francuskom otkrio je malu ​​kapsulu koja sadrži poruku koju je pruski vojnik poslao pre više od jednog veka pomoću goluba pismonoše.

– Poruka pešadijskog vojnika sa sedištem u Ingeršeimu napisana je na nemačkom jeziku, jedva čitljivim rukopisom, a upućena je nadređenom oficiru za vreme Prvog svetskog rata – kazala je Dominik Žardi, kustos muzeja Linge u Orbeju u istočnoj Francuskoj.

Datum je obeležen 16. juli, ali godina nije potpuno jasna, čini se da je napisana 1916. ili 1910. godine. Prvi svetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine.

– Vod Pothof prima paljbu kad stignu do zapadne granice parade, vod Pothof preduzima paljbu i povlači se nakon nekog vremena – piše u poruci.

U to je vreme Ingeršeim je bio deo Nemačke. Par je pronašao malu kapsulu sa dobro očuvanim sadržajem u septembru ove godine na polju, piše „Gardijan“.

Doneli su je u najbliži muzej, onaj u Orbeju, posvećen jednoj od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu.

Žardi je zatražila pomoć nemačkog prijatelja da dešifruje poruku. Ovaj mali komad papira i kapsula postali su deo stalne postavke muzeja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter