Izvor: BSC HAPPY/24 SEDAM
27.01.2024 u 18:03
2

VELIKO OTKRIĆE NASE: Pronađena planeta slična Zemlji koja ima vodu!

Nasini astronomi identifikovali su najmanju egzoplanetu koristeći Habl svemirski teleskop u čijoj atmosferi je otkrivena vodena para. Planeta GJ 9827d, koja ima duplo veći prečnikom od Zemlje, mogla bi biti primer potencijalnih planeta sa atmosferom bogatom vodom negde drugde u našoj galaksiji.

Novootkrivena egzoplaneta je vruća kao Venera, na 430 stepeni Celzijusa, prema Nasi.

GJ 9827d je otkrio Nasin svemirski teleskop Kepler 2017. godine i njena orbita oko zvezde crvenog patuljka traje 6,2 dana. Zvezda GJ 9827 nalazi se 97 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Riba, prema Nasi.

Ovo je prvi put da možemo direktno da pokažemo kroz atmosfersku detekciju da ove planete sa atmosferom bogatom vodom mogu postojati i oko drugih zvezda – rekao je član tima Bjorn Beneke sa Instituta Trotier za istraživanje egzoplaneta na Univerzitetu u Montrealu.

KENEDI MLAĐI OBEĆAO: Kad budem predsednik otkriću istinu o NLO!

– Ovo je važan korak ka utvrđivanju rasprostranjenosti i raznolikosti atmosfera na kamenitim planetama. Do sada nismo bili u mogućnosti da direktno otkrijemo atmosferu tako male planete i sada polako ulazimo u ovaj režim – dodao je Beneke.

– Trenutno su timu preostale dve mogućnosti. Planeta ima omotač bogat vodonikom sa vodom, što je čini mini-Neptunom. Alternativno, oan bi mogla biti toplija verzija Jupiterovog meseca Evrope, koji ispod svoje kore ima duplo više vode od Zemlje. Planeta GJ 9827d mogla bi biti pola vodena, pola stenovita. I bilo bi puno vodene pare na vrhu nekog manjeg stenovitog tela – rekao je on.

Svemirska agencija je sada fokusirana na otkrivanje ukupnog inventara elemenata planete koji se mogu koristiti za upoređivanje sa zvezdom oko koje orbitira i razumevanje njenog formiranja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “VELIKO OTKRIĆE NASE: Pronađena planeta slična Zemlji koja ima vodu!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter