Izvor: TELEGRAF
20.10.2023 u 17:10
0

PRONAĐENA SLIKA STARA 300 GODINA: Ukradena nakon Drugog svetskog rata, evo gde je završila

Nakon 78 godina umetničko delo “Pejzaž italijanskog karaktera” vraćeno je Nemačkoj, a informaciju je objavio Federalni istražni biro (FBI).

Ovo delo ukradeno je iz zbirke Bavarskih državnih slika u Minhenu, a nedavno je uručeno predstavniku muzeja “Alte Pinakothek” u nemačkom konzulatu u Čikagu.

“Pejzaž italijanskog karaktera” je naslikao Johan Franc Nepomuk Lauterer, početkom 18. veka, što znači da je sada stara više od 300 godina.

Vrednost ovog umetničkog dela, ukradenog 1945, nije javno otkrivena.

Italijanska organizacija “Art Recovery International” pomogla je u istrazi pošto je dobila informaciju neimenovanog žitelja Čikaga da “njegov ujak poseduje sliku”.

Ujak je u međuvremenu preminuo, a došao je u posed slike nakon što je služio u Drugom svetskom ratu, prenosi Business Insider.

Osnivač italijanske organizacije, Kristofer Marinelo, otkriva da je tražena “naknada za pronalaženje umetničkog dela”.

“Ne dajemo novac osobama koje poseduju ukradena dela, kako bi ih podstakli da urade pravu stvar”, rekao je.

Stari Egipat bio je dom brojnim i manje poznatim vrstama zmija otrovnica, pa i bumslangu sa 4 očnjaka

“Art Recovery International” je obavestio FBI, a Marinelo tvrdi da je neko prethodno pokušao da proda Lautererovu sliku u Čikagu.

“Kada je toj osobi rečeno da je ukradena, odmah se povukla”, dodao je.

Pošto je slika vraćena, utvrđeno je da predstavlja original. Biće izložena sa još jednim delom, istog autora, a sa sličnim motivima.

Ovo nije prva ukradena slika pronađena kod američkih vojnika koji su služili u Drugom svetskom ratu.

Pre osam godina, FBI je locirao tri slike otete iz nemačkog muzeja u Desauu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter