Izvor: 021.RS
08.08.2023 u 11:18
0

PRVE U ISTORIJI: Majka i kćerka osvojile putovanje u SVEMIR

Osamnaestogodišnja studentkinja škotskog Univerziteta Aberdin i njena majka otputovaće ove nedelje u svemir, nakon što su u nagradnoj igri osvojile mesto na drugom komercijalnom letu Virdžin galaktik.

Anastasija Majers i njena majka Kiša Šahaf biće prve majka i kćerka koje će leteti u svemir. One će takođe biti prve osobe s Kariba koje će krenuti na taj put. Poleteće iz Novog Meksika u četvrtak.

Kiša je bila na putu za Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi sredila vizu ćerki za studije u Britaniji, a na letu iz Antigve za London odjednom joj se pojavio oglas.

– Popunila sam nagradnu igru i onda odjednom, nekoliko meseci kasnije, dobijam dopise u kojima piše „vi ste među 20 najboljih finalista“, zatim među pet najboljih i na kraju da sam pobednica – priča ona.

– Odjednom, u dvorište mi ulazi Ričard Branson. Ceo tim je jednostavno uleteo u moju kuću govoreći „ti si pobednica, ideš u svemir“ – kaže Anastasija.

Kako kaže, njena odluka da otputuje s Kariba na studije u Škotsku dovela je do prilike da ode u svemir.

OTKRILI NAJTRAŽENIJI ZVUK U SVEMIRU: „Uređaj“ galaktičkih razmera detektovao TUTNJAVU KOJA SE ŠIRI SVEMIROM I POTRESA GALAKSIJE

– Da nisam nasumično odabrala Univerzitet Aberdin i da nismo morali da idemo velikim zaobilaznim putem kako bismo dobili moju vizu – ne bismo išle u svemir – kaže ona.

Misija pod nazivom Galaktik 02 drugi je komercijalni svemirski let Virdžin galaktike, a prvi s klijentima koji plaćaju. Oglašena cena bila je 450.000 dolara.  Misija Galaktik 01 sprovedena je u junu i dostigla je visinu od 85 kilometara. Smatra se da će druga misija pokušati da ide istim putem.

Anastasija, koja će biti druga najmlađa osoba koja je otišla u svemir, kaže da se nada da će to iskustvo moći da iskoristi da inspiriše druge.  Kiša dodaje:

– Za mene i moju kćerku zajedno, to je više od ostvarenja sna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter