Izvor: Alo
17.11.2023 u 10:14
0

„SKLOPLJENA SLAGALICA“: Pronađen ogroman komad Zemlje koji nedostaje 155 miliona godina

Pre oko 155 miliona godina, ogroman komad Zapadne Australije se odlomio i odlutao, a tek skoro je ponovo pronađen. Sada su otkriveni fragmenti kontinenta koji se kriju ispod mnogih ostrva

Naučnici znaju da je komad zemlje od 5.000 kilometara postojao zbog ogromne rupe koju je ostavio na dnu okeana, poznate kao Argo Abisalna ravnica. Znaci pod morem sugerišu da je otplovio na severozapad do ostrva jugoistočne Azije, ali nikada nije pronađen nikakav trag.

Jedna teorija je upućivala na to da je kontinent, koji je nedavno nazvan Argoland, mogao u potpunosti nestati tako što je bio uvučen nazad u Zemljin omotač – rastopljeni sloj ispod kore – gde se susreću dve tektonske ploče. To je bio slučaj sa delom drugog „izgubljenog“ kontinenta, Velike Adrije, „paleomikrokontinenta“ veličine Grenlanda koji se odvojio od Italije.

Sada su pronađeni fragmenti kontinenta koji se kriju ispod mnogih ostrva, što sugeriše da se raspao dok je išao, a ne da je putovao u jednom velikom komadu.

Rezultati sugerišu da je pre oko 250 miliona godina Argoland počeo da se lomi i cepa, a ostaci su sada skriveni duboko ispod bujne džungle hiljada ostrva u regionu.

Istraživanje je trajalo dugo, a kako kažu naučnici proveli su sedam godina sastavljajući slagalicu.

„Situacija u jugoistočnoj Aziji se veoma razlikuje od mesta poput Afrike i Južne Amerike, gde se kontinent raspao na dva dela. Argoland se raspao na mnogo različitih krhotina“.
Nalazi, objavljeni u časopisu Gondvana Research, takođe se uklapaju sa originalnim modelom Argolanda, koji je više bio „Argopelag“ ili različite kopnene mase nego jedno područje.

Nekad bio jedan super kontinent

Pre oko 230 miliona godina, kada su dinosaurusi počeli da lutaju zemljom, kontinenti kakve danas poznajemo bili su raspoređeni u jedan superkontinent nazvan Pangea. Ovo se polako raspadalo, mešajući zemlju okolo kao figure na šahovskoj tabli sve dok nisu formirali svet kakav se danas vidi.

Međutim, kontinenti se i dalje kreću. Severna i Južna Amerika se udaljavaju od Evrope i Afrike za oko 2 centimetra godišnje, dok Himalaji rastu oko 1 cm godišnje, a Indija nastavlja da se kreće na sever, podižući stenu ispred sebe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter