Izvor: BSC HAPPY
20.11.2023 u 18:25
1

HEROJSKO DELO O KOME SE MALO ZNA: Evo šta su Irci uradili za Srbiju u Prvom svetskom ratu!

Kada u Prvom svetskom ratu, Britanci nisu hteli da pomognu povlačenje preko Albanije, jedan irski bataljon bez odobrenja je pomogao da se Srbi povuku.

Kada je bilo jasno da Bugari kreću sve južnije, ne bi li opkolili srpsku vojsku u povlačenju, na granici Kraljevine Srbije i (u Velikom ratu tada neutralne) Grčke, irska Deseta divizija, sastavljena od oko 8.000 dobrovoljaca, kod sela Kosturino je pokušala nemoguće. Da zaustavi celu jednu bugarsku armiju. Od 99.497 ljudi.

Došli su da pomognu Srbima, i – ostali su gde je trebalo.

OVAKO JE MIŠIĆ OČITAO LEKCIJU NEPRIJATELJU: Strategiju srpskog vojvode i danas uče vojnici širom sveta

Kada je napad počeo, zaboravili su na zmije o kojima su pisali rodbini, zaboravili na decembarsku planinsku balkansku hladnoću. Na ogromnu snagu neprijatelja. Samo u prvom udaru, u borbi prsa u prsa, 138 Iraca iz petog, dablinskog bataljona, ostavilo je svoj život na tada još uvek neokupiranom srpskom tlu. U tri dana borbi, taj irski bataljon je sa 1.042 spao na 565 vojnika. Ništa bolje nisu prošli ostale irske jedinice. Jer ništa manje hrabrije nisu ni bile.

U slavu Iraca koji su se borili da bi Srbija opstala – tamo negde kod Dojrana i dan danas stoji keltski krst. Na njemu piše „U znak sećanja na one iz Desete irske divizije koji su pali na Galipolju, a dali živote u odbrani Srbije, a i u slavu svih Iraca koji su dali svoje živote u Velikom ratu“.

U irskom jeziku i danas imate ogroman broj srpskih reči, takođe Irci i Srbi imaju veoma sličan folklor, igraju na isti način.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “HEROJSKO DELO O KOME SE MALO ZNA: Evo šta su Irci uradili za Srbiju u Prvom svetskom ratu!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter