Izvor:
30.07.2023 u 16:59
0

TRSTENIK VLASNIK NAJVREDNIJE ZBIRKE KNJIGA O ŠAHU : Zahvaljujući jednom čoveku, stigla je u Trstenik

NAJVREDNIJA zbirka sa knjigama i stručnom literaturom o šahu od ove nedelje može se pogledati u Trsteniku : broji neverovatnih 6.000 izdanja i poklon je profesora Janka Svenšeka (1933-2021), koji je do penzije predavao u gimnaziji u ovom gradu.

TRAGEDIJA: Nastavnik iz Trstenika POGINUO DOK JE ORAO NJIVU
Youtube/Printscreen/RSFranceIDF

Zbirka profesora Svenšeka je prava dragocenost i o njoj se godinama govori u Trsteniku  ali da ih ima u ovolikom broju, bili su zatečeni i bibliotekari, kada su krenuli da sređuju poklon zbirku.

– Profesor Svenšek zadnje godine života proveo je u Beogradu, potomke nije imao, a u dogovoru sa nama i zajedničkim prijateljima, Bibliteci „Jefimija“ pripala je ova bogata zbirka – izjavila je za  „Novosti“ Jelena Dumanović, samostalni knjižničar, koja je katalogizirala zbirku. – Neke knjige su toliko retke da sam u KOBIS sistemu upravo morala da kreiram nove oznake, jer ih nema nijedna biblioteka u Srbiji.

U Trsteniku se tako sada mogu pogledati retka izdanja časopisa nekadašnjih šahovskih velesile i to od prvog broja: „Britanski šah“ 1942 – 1947, Šah – Argentina iz istog perioda, prvi broj slavnog sovjetskog časopisa „Šah-mat“ iz 1936. godine, kao i posebne edicije Otvaranja svetskih šampiona, koje su lično pisali najpoznatiji šahisti ili poznavaoci šaha. Praktično su sva izdanja – prva i na više svetskih jezika.

– Svenšek je bio jedan od osnivača Šah kluba „Ozren Nedeljković“ 1952.godine, izuzetno elokventan međunarodni šahovski sudija, koji je i lično odlazio na velike šahovske turnire i imao brojne kontakte sa šahistima u svetu – dodaje Jelena Dumanović.

Decenijama je sakupljao stručnu periodiku i literaturu o šahu, a dobili smo i blizu 2.000 knjiga beletristike, koje su, takođe, bili deo njegove bibliteke.

Profesor Janko Svenšek je bio rođen u Skoplju, poreklom iz Slovenije. Zajedno sa porodicom je u Trstenik došao 1941.godine, kao izbeglica. Radni vek proveo je kao profesor francuskog i latinskog jezika. Gimnazijalci se sećaju da je bio strog, ali pravičan.

U Trsteniku i danas vlada intersovanje za šah. Klub „Prva petoletka“ baštini nasleđe Svenšeka i drugih osnivača nekadašnjeg kluba, poput velikog profesora književnosti i autora Miloša Petrovića, Vladimira Petrovića, Miloša Pavlovića. U okviru posebne prostorije, gde je smeštena Poklon zbirka Janka Svenšeka su i šahovske table. Tako posetioci mogu da uz knjigu i igraju šah.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter