Izvor: Mondo.rs
01.03.2023 u 12:26
0

PREMINUO JEDAN OD NAJBOLJIH FUDBALERA SVIH VREMENA: Njegov rekord sa Mundijala niko nikada neće oboriti!

Napustio nas je Žist Fonten, jedan od najboljih fudbalera sa polovine prošlog veka

Legendarni francuski fudbaler Žist Fonten preminuo je u 90. godini, saopštio je Fudbalski savez Francuske. Fonten je bio jedan od najboljih fudbalera svih vremena i i posebno će biti upamćen po spektakularnom nastupu na Svetskom prvenstvu 1958. godine kada je postigao čak 13 golova. To je rekord koji je otišao sa njim, a pitanje je da li će ga iko ikada uspeti da nadmaši, znamo da Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo sigurno neće.

Interesantno, svoju seriju golova na Mundijalu u Švedskoj počeo je sa tri gola protiv Paragvaja u pobedi 7:3, potom je dva puta bio strelac protiv Jugoslavije u porazu Francuske 3:2, da bi po jedan gol dao Škotskoj i Brazilu. U ubedljivoj pobedi protiv Severne Irske od 4:0 dao je polovinu golova, a za kraj još četiri protiv Zapadne Nemačke u meču za bronzanu medalju (6:3). Ispostaviće se, to su mu bili i jedini golovi na Svetskom prvenstvu, pošto je dve godine kasnije završio reprezentativnu karijeru.

I klupska je bila više nego impresivna. Počela je 1950. godine u rodnom Maroku, gde je igrao za Kazablanku, da bi 1953. godine stigao u Nicu. Nije u ovom klubu postao legenda, ali jeste u Remsu sa kojim je igrao finale Kupa šampiona i izgubio ga od Real Madrida (2:0).

Žist Fonten je bio vrhunski strelac i zbog toga je sa Remsom bio tri puta šampion Francuske, ali nažalost morao je da prekine karijeru već sa 28 godina zbog povreda. Nakon igračkih dana, oprobao se i kao trener, ali se nije proslavio vodeći Francusku, Pari Sen Žermen i Tuluz, dok je sa svojim Marokom uspeo da osvoji treće mesto na Afričkom kupu nacija 1980. godine.

Vanredna sednica u FK Partizan: Igor Duljaj zvanično imenovan za trenera prvog tima „crno-belih“!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter