Izvor:
25.09.2018 u 08:16
0

Za fer i poštenu igru: Gol-tehnologija košta 280.000 evra!

Izjednačujući gol Crvene zvezde na 158. večitom derbiju probudio je stare polemike o tome da li je srpskom fudbalu potrebna gol-tehnologija ili čak VAR sistem.

Cena gol-tehnologije sa četiri kamere (po dve u liniji kod oba gola) ukupno 280.000 evra i da je neophodno, ali i prilično nerealno, da je ima svih 16 klubova u Superligi Srbije, u kojoj 80 odsto stadiona nema ni elementarne uslove za rad.

U ovu cenu ulaze kamere, njihovi nosači, određeni broj fudbalskih lopti sa ugrađenim mikročipovima i posebni digitalni prijemnici u obliku sata na ruci svakog glavnog arbitra.

Skupa igračka i za mnogo bogatije zemlje od Srbije (trenutno se koristi samo u Italiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj), a ako se uzme u obzir da statistika kaže da je na samo jednom od 10 mečeva neohodno da se ona primenjuje, gol-tehnologija ispada skoro neisplativa stvar.

Mada, kao po nekom nepisanom pravilu, ona je poslednjih godina najneophodnija na večitom derbiju u Srbiji.

Najčuveniji primer spornog gola je pogodak Džefrija Harsta u finalu SP protiv Nemačke 1966. godine. Tek je savremena gol-tehnologija ustanovila da lopta nije svojim celim obimom prešla liniju.

novosti.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter