Izvor: HAPPY BSC
18.04.2024 u 22:31
1

KAKO SE POSTAJAO ZVEZDAŠ: Osnivači klubova bili su pripadnici različitih frakcija unutar nove jugoslovenske vojske i komunističke partije pa prema simpatijama se i birao KLUB

Crvena zvezda i Partizan su decenijama izgradili klubove sa bogatom istorijom, tradicijom i uspesima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, čineći večiti derbi ključnim delom svog identiteta

Rivalstvo Crvene zvezde i Partizana počelo je odmah po osnivanju dva kluba, odmah posle Drugog svetskog rata. Crvena zvezda je osnovana 4. marta 1945. godine, a Partizan je usledio nekoliko meseci kasnije, 4. oktobra iste godine

Osnivači klubova bili su pripadnici različitih frakcija unutar nove jugoslovenske vojske i komunističke partije, što je dodatno podstaklo rivalstvo.

O ovom rivalstvu i frakcijama govori i post koji kruži internetom kaže.

“ Moj deda Miloš bio je na prvom derbiju 1947 godine Kada je vdeo da su jednom timu momci koji se zovu Franjo Rupnik, Franjo Glazer, Stejpan Bobek Bela Plafi Silvester Šereš I miorsolav Brizović i da ih trenira Ilješ Špic, a da su u drugom timu Ljubomir Lovrić, Branko Stanković, Rajko Mitić Kosta Tomašević Miomir petrović, Ljubiša Spajić i da ih trenira Svetislav Glišović odlučio je da najvija za NAŠE“

Prvi zvanični derbi

Prva zvanična utakmica između Crvene zvezde i Partizana odigrana je 5. januara 1947. godine, bez golova, 0-0. Iako je rezultat bio neodlučan, ovaj meč je postavio temelje za jedno od najvećih rivalstava u istoriji fudbala.

Razvoj rivalstva tokom decenija

Rivalstvo između Crvene zvezde i Partizana razvijalo se i intenziviralo decenijama, nakon društvenih, ekonomskih i političkih promena u zemlji.

  • 1950-ih i 1960-ih: Ove decenije su obeležile prve velike bitke za dominaciju u jugoslovenskom fudbalu. Klubovi su počeli da privlače talente sa celog Balkana, a derbiji su postajali sve posećeniji i emotivniji.
  • 1970-te i 1980-te: Period kada su oba kluba ostvarila značajan uspeh na međunarodnoj sceni. Crvena zvezda je osvojila Kup evropskih šampiona 1991. godine, dok je Partizan igrao u finalu Kupa evropskih šampiona 1966. godine. Uspesi na međunarodnom planu dodatno su povećali rivalstvo, ali i prestiž oba kluba.
  • 1990-te: Raspad Jugoslavije i ratovi koji su usledili imali su dubok uticaj na sve aspekte društva, uključujući fudbal. Veliki derbiji održani u ovom periodu često su bili ispunjeni visokim tenzijama, kako na terenu tako i na tribinama.
    • 21. vek: U novom milenijumu, iako su se okolnosti promenile, rivalitet Crvene zvezde i Partizana ostao je jednako žestok. Obnovljeno interesovanje za domaći fudbal, uz modernizaciju infrastrukture i povećanu medijsku pažnju, doprineli su da večiti derbi zadrži centralnu ulogu u srpskom sportu.

    Večiti derbi nije samo fudbalska utakmica; to je događaj koji simbolizuje duboko ukorenjene društvene podele, ali i strast za fudbalom koja ujedinjuje ljude. Kroz decenije, svaki susret Crvene zvezde i Partizana ispisao je novu stranicu istorije, doprinoseći bogatoj tradiciji i nasleđu koje će se prenositi na buduće generacije. Bez obzira na rezultat na terenu, večiti derbi ostaje večiti simbol sportskog rivalstva, strasti i poštovanja.

    FK Crvena zvezda – Istorija

    Fudbalski klub Crvena Zvezda, osnovan 4. marta 1945. godine u Beogradu, predstavlja jedan od najprestižnijih i najuspešnijih sportskih kolektiva ne samo u Srbiji već i u regionu. Osnovan neposredno nakon Drugog svetskog rata, klub je brzo postao simbol otpora, snage i nacionalnog ponosa, privlačeći veliku popularnost među navijačima.

    Osnivanje i razvoj kluba

    Osnivanje: FK Crvena Zvezda osnovan je u ruševinama posleratnog Beograda kao simbol novog početka i nade. Klub je brzo uspostavio svoje mesto u srpskom i jugoslovenskom fudbalu, privlačeći talente iz cele zemlje.

    Razvoj: Kroz godine, Crvena Zvezda je izgradila snažnu infrastrukturu, uključujući i svoj čuveni stadion “Rajko Mitić”, poznat i kao “Marakana”. Klub je postao poznat po svojoj akademiji i sposobnosti da razvija mlade igrače.

    Zlatne ere

    • 1960-te i 1970-te: Klub je u ovim decenijama dominirao jugoslovenskim fudbalom, osvajajući brojne domaće titule i kupove.
    • 1991. godina: Ova godina predstavlja vrhunac u istoriji Crvene Zvezde kada je klub osvojio Kup evropskih šampiona, postavši prvi i jedini klub sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio ovaj prestižni trofej.

    Značajne ličnosti i igrači

    • Rajko Mitić: Prvi kapiten i legenda kluba, Mitić je bio jedan od osnivača i igrača koji su postavili temelje kluba.
    • Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, i Vladimir Petrović Pižon: Ovi igrači su tokom 1960-ih i 1970-ih godina bili ključni za uspehe Crvene Zvezde, ostavivši dubok trag u istoriji kluba.
    • Dejan Savićević, Darko Pančev, Robert Prosinečki: Zvezde tima koji je 1991. godine osvojio Kup evropskih šampiona, doprinoseći najvećem uspehu u istoriji kluba.

    FK Crvena Zvezda je više od fudbalskog kluba; ona je institucija koja predstavlja strast, tradiciju i ponos. Kroz decenije, Zvezda je uspela da ostvari značajne uspehe kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou, postavši simbol sportskog dostignuća i nacionalnog identiteta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KAKO SE POSTAJAO ZVEZDAŠ: Osnivači klubova bili su pripadnici različitih frakcija unutar nove jugoslovenske vojske i komunističke partije pa prema simpatijama se i birao KLUB”

  1. Great post. I used to be checking continuously this blog and I am
    impressed! Extremely useful info particularly the final
    part 🙂 I handle such information a lot. I used to
    be looking for this particular information for a very lengthy
    time. Thank you and good luck.

    my website motivated seller

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter