Izvor: Mozzartsport.com
08.03.2023 u 12:13
1

Sitni interesi i podele ubijaju srpski vaterpolo (Raspored grupa)

Čini se da su od rezultata državnog tima postali bitniji klupski…

Podele su jedna od retkih stvari koje u Srbiji ne zastarevaju, vazda su aktuelne. U svakom trenutku, u svim sferama života. Srpski vaterpolo su koliko-toliko zaobilazile, reprezentacija je bila viši interes koji je sve okupljao, držao ujedinjene, ali vremena se menjaju.

Nova era nije ni počela – Srbija je na gubitku. Sitni interesi, prevlast na lokalu i klupska prepucavanja prete da uruše srpski vaterpolo, i to u trenutku kada je sve na klimavim nogama, kada posle dužeg perioda nema medalja i kada je sve u začetku. Svetski kup počinje, jedna je od stanica preko koje Srbija lakše može da dođe do Olimpijskih igara u Parizu, a o samom takmičenju nigde ni reči. Jer, sve drugo postalo je važnije…

Čini se da su od rezultata državnog tima postali bitniji klupski, te da bolja finansijska situacija u domaćem vaterpolu i upliv novca ništa dobro nisu doneli. Samo su razjedinili ono malo stvari koje su valjale i bile stabilne. Od pompeznih najava da će nam vaterpolo procvetati i da je povratak reprezentativaca u srpsko prvenstvo prava stvar, do “rata” klubova za njihovu naklonost, stvaranja zategnutih odnosa i prenošenja negativne energije na reprezentaciju.

Selektor reprezentacije Srbije Uroš Stevanović saopštio spisak vaterpolista za Svetski kup u Podgorici

“Slučaj Nikola Jakšić” doveo je do novih podela, a na gubitku je – Srbija. Jedan od najboljih svetskih bekova, osvajač dve zlatne olimpijske i sijaset svetskih i evropskih, novi kapiten državnog tima, neće biti sa reprezentativnim kolegama, jer su tako odlučili ljudi iz Novog Beograda. Sve kako ne bi pogoršao povredu, iako je sa klubom išao u Dubrovnik na četvrti turnir Jadranske lige – igrane tri utakmice u tri dana – i zatim nastupio i protiv Ferencvaroša u Ligi šampiona.

Istina, najbolji srpski bek jeste dugo vukao povredu, mesec dana bio je van bazena, a letos se tri meseca oporavljao posle zadobijene povrede na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. U klubu kažu nije adekvatno lečen, a sve vreme je pod ugovorom sa Novim Beogradom. Pitanje je samo čija je krivica – to će teško iko izustiti.

Sve što se dešava oko srpskog kapitena Nikole Jakšića možda i ne bi izazvalo toliku pažnju, da u domaćem vaterpolu nema previranja otkako je sezona startovala. Nikola Jakšić je, ni kriv ni dužan, vrh ledenog brega. Oko njega se sve lomi. A, zanimljivo, otkako je sezona startovala bilo je još “slučajeva” koji su zamutili vodu.

I to direktno vezanih za najtalentovanije igrače u zemlji. Srbija ispašta.

Kragujevački Radnički je letos objavio da je Nikola Kojić njihov novi igrač. Partizan se pobunio, tražio je da se sve ispita, uložili su žalbu i stopirali posao. Ishod je takav da MVP u mlađim kategorijama mesecima ne igra na ozbiljnom nivou, da mu je razvoj zaustavljen. Drugi najkorisniji igrač iz mlađih uzrasta je Marko Radulović. Riječki bombarder se dogovorio sa Novim Beogradom u trenutku kada je bio drugi najbolji strelac Lige šampiona i u Kragujevcu su ga oslobodili obaveza.

Marko Radulović će tek od iduće sezone zaigrati za Novi Beograd, a do tada samo trenirati sa ekipom i biti bez utakmica. Svetski kup će mu biti jedna od retkih prilika da uopšte do leta i novog okupljanja reprezentacije – ako se nađe na spisku – bude akter u jakim utakmicama, dok je Nikola Kojić otpao sa spiska pred put u Podgoricu. Dobio je priliku samo da trenira sa reprezentacijom.

TANJUG/VK NOVI BEOGRAD/DJORDJE KOSTIC

 

Poražavajuće je da igrači od kojih se očekuje da u nadolazećim godinama nemaju klub i budu više meseci bez utakmica. Kako uopšte očekivati da Srbija prevaziđe krizni period i vrati se na mesto na kome je bila decenijama?

Očigledno da nam neprijatelj nije potreban, da više džentlmenskih dogovora u vaterpolu nema i da odnosi koji u njemu vladaju sve više liče na one u srpskom fudbalu, košarci…

Klubovi su napravili dva fronta, o reprezentaciji malo ko misli. Dve struje se bore – nešto slično bilo je prisutno i kada je biran predsednik VSS – i ne koriste na pravi način povoljne finansijske uslove. Da postave stvari tako da olimpijske šampione više nikada ne sačeka hladna voda u bazenu, što je bio slučaj posle Tokija, a i pre njega, kada je su klupski rukovodioci koristili svaku priliku da ukažu na tešku situaciju u kojoj se srpski klupski vaterpolo nalazi.

Brzo su zaboravili kakve uslove su deca imala za treninge i u kakvom rasulu je bio domaći vaterpolo. Setiće se kada bude kasno, sada je bitnije da “komšiji crkne krava”.

Reprezentacija je pala u drugi plan, nije na prvom mestu, jer da jeste – mulj ne bi izašao na površinu. I sve bi ostalo unutar kuće. Ali, sloge trenutno nema u srpkom vaterpolu. Kulminaciju tek treba očekivati u slučaju lošeg rezultata Delfina na turniru Svetskog kupa u Podgorici. Tek tada će se ustalasati voda.

Dok previranja traju, reprezentativci bi trebalo da ostanu imuni na sve, prave se slepi kod očiju i igraju kao da se ništa oko njih ne dešava. Da ponovo izgrade kult reprezentacije i popnu se na vrh piramide. Teško će to ići dok se stvari u domaćem vaterpolu ne vrate na pređašnji nivo.

Delfini će u Podgorici igrati protiv Australije (prvi meč na turniru danas od 15.30), Crne Gore, Španije, Grčke i Gruzije, ali i svih oko njih. Elem, sami protiv svih i povrh svega bez kapitena.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA: 

Sreda

15.30: (9.00) Australija (13.0) Srbija (1.10)

17.30: (2.85) Grčka (7.50) Španija (1.65)

19.30: (1.10) Crna Gora (13.0) Gruzija (9.00)

Četvrtak

17.30: Crna Gora – Španija

19.30: Gruzija – Australija

Petak

17.30: Španija – Gruzija

19.30: Srbija – Grčka

Subota

17.30: Crna Gora – Srbija

19.30: Grčka – Australija

Nedelja

17.30: Crna Gora – Australija

19.30: Španija – Srbija

Ponedeljak

17.30: Grčka – Gruzija

19.30: Australija – Španija

Utorak

17.30: Gruzija – Srbija

19.30: Crna Gora – Grčka

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Sitni interesi i podele ubijaju srpski vaterpolo (Raspored grupa)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter