Izvor: BSC HAPPY
05.02.2023 u 18:08
0

SPORT I POLITIKA RAME UZ RAME Olimpijske igre u Parizu moglo bi da bojkotuje do 40 zemalja!

Do 40 zemalja moglo bi da bojkotuje sledeće Olimpijske igre, čime bi ceo događaj bio bespredmetan, rekao je poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortničuk.

Njegovi komentari usledili su nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusima i Belorusima dozvoli da se takmiče 2024. godine. Takođe, Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu ako do toga dođe.

Ipak, MOK je u četvrtak rekao da bi svaki bojkot samo „kažnjavao sportiste”.

Bortničuk je rekao da veruje da bi bilo moguće izgraditi koaliciju od 40 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Kanadu, da podrži blokadu planova MOK-a pre sastanka 10. februara.

„S obzirom na ovo, ne mislim da ćemo se suočiti sa teškim odlukama pre Olimpijskih igara i, ako bismo bojkotovali Igre, koalicija u kojoj ćemo biti biće dovoljno široka da održavanje Igara bude besmisleno.

MOK je prošle nedelje najavio da će „istražiti put” koji bi omogućio ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče u Parizu pod neutralnom zastavom, dodajući da „nijedan sportista ne treba da bude sprečen da se takmiči samo zbog pasoša”.

Indija igra dvostruku igru, kupuju sve više ruske sirove nafte, a gorivo izvoze u EU i SAD: Evo zašto Zapad to toleriše!

Taj potez izazvao je osudu, a vlada Ujedinjenog Kraljevstva je rekla da je plan „svet daleko od realnosti rata“.

Ministar sporta Ukrajine Vadim Gutsajt rekao je da je sportskim organima zemlje potrebno da „ojačaju komunikaciju“ sa međunarodnim federacijama kako bi zadržali zabranu ruskih i beloruskih sportista, koju je izvršni komitet MOK-a uveo neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Međutim, predsednik MOK-a Tomas Bah je od tada rekao da je to samo zamišljeno kao „zaštitna“ mera prema tim sportistima, i sada insistira da ne bi trebalo da budu diskriminisani.

U četvrtak su ministri sporta Letonije, Litvanije, Estonije i Poljske rekli da „treba odbaciti svaki pokušaj Međunarodnog olimpijskog komiteta da vrati ruske i beloruske sportiste da se takmiče, čak i pod neutralnom zastavom“.

„Napori da se ruski i beloruski sportisti vrate na međunarodna sportska takmičenja pod velom neutralnosti legitimišu političke odluke i široku propagandu ovih zemalja i pozvali su „sve međunarodne sportske organizacije i federacije“ da uklone ruske i beloruske sportiste sa međunarodnih takmičenja dok se rat ne završi.

Vlada Sjedinjenih Država je saopštila da podržava suspenziju ruskih i beloruskih sportskih organa iz međunarodnih sportskih organizacija i takođe ohrabruje organizacije da prestanu da prenose događaje u obe zemlje.

Rusi upozoravaju na moguću provokaciju: Kijevski režim planirao u Kramatorsku kontrolisano rušenje bolnice i ambulanti!

Pres-sekretarka Bele kuće Karin Žan-Pjer dodala je da, ako sportistima bude dozvoljeno da učestvuju na događajima kao što su Olimpijske igre, to bi trebalo da budu neutralni sportisti i da „treba da bude potpuno jasno da oni ne predstavljaju rusku ili belorusku državu“.

MOK je ponovio da još nije bilo razgovora o povratku ruskih i beloruskih sportista na takmičenje i upozorio Ukrajinu i druge nacije na implikacije pretnje bojkotom.

„Pretnja bojkotom Olimpijskih igara, koju trenutno razmatra NOK Ukrajine, protivi se osnovama olimpijskog pokreta i principima za koje se zalaže“, napisao je MOK u dokumentu pitanja i odgovora objavljenom u četvrtak.

„Bojkot je kršenje Olimpijske povelje koja obavezuje sve NOK da ‘učestvuju na Olimpijskim igrama slanjem sportista’. Kao što je istorija pokazala, prethodni bojkoti nisu ostvarivali svoje političke ciljeve i služili su samo kažnjavanju sportista“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter