Izvor: Kurir.rs/Index.hr/BBC
22.12.2022 u 09:45
0

AMERIČKI ŠEF DIPLOMATIJE POTVRDIO POMOĆ KIJEVU VREDNU 1.85 MILIJARDI: „Po prvi put šaljemo raketni sistem Patriot“!

Dok se Bela kuća priprema za dolazak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, američki državni sekretar Entoni Blinken i zvanično je potvrdio da će SAD poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1.85 milijardi dolara.

BLINKEN PRAVI BALANS NA VEOMA IZNENAĐUJUĆ NAČIN: „SAD nisu ohrabrile Ukrajince da izvrše napade unutar Rusije!“

Blinken je istakao da ovaj paket po prvi put uključuje i transfer raketnog sistema Patriot namenjen protivvazdušnoj odbrani.

Oružje vredno milijardu dolara trebalo bi „da pruži Ukrajini jaču protivvazdušnu odbranu i kapacitete za precizne vazdušne udare“, a deo paketa vredan dodatnih 850 miliona dolara odnosi se na „sigurnosnu pomoć“, objavio je Blinken.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U paketu se, uz oružje i municiju, nalazi i „kritična oprema koju Ukrajina izuzetno efikasno koristi kako bi se odbranila na bojnom polju“, objavio je američki šef diplomatije.

Novi paket pomoći stiže u trenutku kad „Kremlj pokušava, ali ne uspeva da izbriše Ukrajinu s karte“, a sad želi „da pretvori zimu u oružje“ udarima na energetsku infrastrukturu, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Sistem Patriot je, podsetimo, napredni dalekosežni raketni sistem protivvazdušne odbrane koji je izuzetno efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila.

„Današnji paket pomoći po prvi put uključuje sistem Patriot, koji može da presreće i ruši krstareće projektile, balističke projektile kratkog dometa i avione na puno višim visinama od ranije poslatih sistema protivvazdušne odbrane“, rekao je Blinken.

On je ponovio da će „SAD nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god je potrebno, tako da Kijev može nastaviti da se brani i da bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovore kad za njih dođe vreme“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 17

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter