Izvor: Informer
28.09.2023 u 14:57
2

APLAUZ KOLJAČU POLJAKA RAZBESNEO VARŠAVU: Traže IZRUČENJE NACISTE KOGA SLAVE TRUDO I ZELENSKI!!! (VIDEO)

Tužioci poljskog Instituta nacionalnog sećanja analiziraju dokumente koje imaju da bi proverili da li je ukrajinski SS oficir Jaroslav Hunka (98) koji živi u Kanadi učestvovao u zločinu nad Poljacima.

Ukrajinci iz SS Galicija učestvovali su u zločinu u Huti Pienjačkoj u februaru 1944. godine, gde su masakrirali poljske civile.

Portparol IPN-a je podsetio da istražno odeljenje IPN-a ispituje ubistvo oko 800 poljskih državljana u Huti Pienjačkoj.


– Ovu istragu vodi Granska komisija za zločine protiv poljskog naroda u Krakovu. Masakr od 28. februara 1944. godine bio je najveći zločin koji je počinio SS Galizija – naglasio je dr Rafal Leskevič.

Vojnici formacije u kojoj je Hunka služio osumnjičeni su i za zločine u Ivoniču, Hodačkovu Velikom, Prehorilu i Smoligovu. On je dodao da je svrha analize nekoliko desetina tomova fajlova da se proveri da li se u njima pojavljuje Hunkino ime.

Dr Leškevič je naglasio da su ove akcije preduzete „odmah po dobijanju informacija o Jaroslavu Hunki koga su stajaćim ovacijama pozdravili tokom gostovanja ukrajinskog predsedniak Volodimira Zelenskog u kanadskom parlamentu.

Prijava kanadskim vlastima

– Bez obzira na ove analize, tužilac će preduzeti korake da dobije stranu pravnu pomoć radi dobijanja informacija u vezi sa Hunkom – rekao je portparol IPN-a.

Zahtev se podnosi kanadskim vlastima. On je podsetio da je Hunka bez sumnje morao da da podatke o sebi imigracionim vlastima prilikom ulaska u Kanadu. Leškevič je dodao da je slučaj Hunka sličan slučaju Ivana Demjanjuka, ukrajinskog stražara u nemačkim logorima u Treblinki, Sobiboru, Flosenburgu i Majdaneku, koji je posle rata pobegao u SAD i deportovan u Nemačku.

Ukrajinske arhive

Portparol IPN je dodao da se analiziraju i drugi pravci arhivskog istraživanja u vezi sa Hunkom.

– Možda se podaci o njemu nalaze u ukrajinskim arhivama. Ukrajinci su nam nedavno, u okviru pravne pomoći, dostavili dokumente u vezi sa zločinom u Huti Pienjačkoj. Istražni dokumenti su već dopunjeni ovim materijalima – rekao je dr Rafal Leskevič.

Podsetimo, tokom govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u kanadskom parlamentu u petak, predsednik Donjeg doma Entoni Rota odao je počast 98-godišnjem Jaroslavu Hunki, koji je služio u redovima 14. SS grenadirske divizije tokom Drugog svetskog rata, nazvavši ga “ herojem Ukrajine i Kanade“. U nedelju se izvinio za svoje ponašanje.

Ministar prosvete i nauke Pšemislav Čarnek objavio je u utorak ujutru pismo upućeno predsedniku Instituta nacionalnog sećanja dr Karol Navrocki, u kojoj traži hitno ispitivanje dokumenata da li se Jaroslav Hunka traži zbog zločina protiv poljskog naroda i Poljaka jevrejskog porekla. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “APLAUZ KOLJAČU POLJAKA RAZBESNEO VARŠAVU: Traže IZRUČENJE NACISTE KOGA SLAVE TRUDO I ZELENSKI!!! (VIDEO)”

  1. Dragi Poljaci nikada nije moglo za sve cazi jedno pravilo a za Ruse drugo !!!
    As komsija koga pomazete slavi nacistu koji vas je ubijao kao miseve !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter