Izvor: Kurir.rs
30.05.2023 u 07:54
1

AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE: Ovo je najopasniji bombarder na svetu (VIDEO)

Bombarder ima konfiguraciju krila/trupa promenljive geometrije i turboventilatorske motore sa naknadnim sagorevanjem, omogućavajući veliki domet, manevrisanje i veliku brzinu.

U utorak 30. maja američki bombarder „B-1B Lancer“ vršiće prelet od 13 do 15 časova iznad Sarajeva.

RUSIMA OSTALO 1.000 BOMBARDERA? Američki general: „Kopnena snaga ruske vojske danas je veća nego na početku rata“

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će bombarder „B-1B Lancer“ vršiti prelet iznad Sarajeva u utorak 30. maja u periodu od 13 do 15 časova, piše „Klix.ba“. Ovaj avion će leteti u ime simboličnog prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

„B-1B Lancer“ je bombarder koji ima najveću nosivost konvencionalnog vođenog i nevođenog oružja u američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Takođe ima napredne sisteme za ciljanje, navigaciju i komunikaciju, kao i elektronske sisteme za samozaštitu i ometanje. „B-1B Lancer“ je veoma svestran avion sa višenamenskim sistemom naoružanja i koristi se u raznim operacijama širom sveta.

Bombarder ima impresivne performanse i nosivost i drži mnoge svetske rekorde u brzini, nosivosti, dometu i vremenu poletanja. Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boing, a cena jednog takvog bombardera je 317 miliona dolara.

Prvi put je korišćen u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije „Desert Fox“ u decembru 1998. godine, a 1999. šest ovakvih bombardera je korišćeno u operaciji „Milosrdni anđeo“ u Saveznoj Republici Jugoslaviji, spustivši više od 20 odsto ukupne količine naoružanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE: Ovo je najopasniji bombarder na svetu (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter