Izvor: Tanjug
29.07.2022 u 21:07
0

„Bilo je bitaka za prevlast ka multipolarizmu i drugih, i biće, ali nikada nije bila ovako očigledna i javna“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY razgovarali smo o 156. danu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dan su obeležile vesti da je ukrajinska vojska granatirala je rafineriju u Lisičansku i hidroelektranu u Kafofki, dok je ruska vojska već drugi dan u ofanzivi na Avdejevku. U napadu na zatvor u donjeckoj oblasti, za koji ni jedna strana nije preuzela odgovornost, ubijeno je više od 40 ratnih zarobljenika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Naši sagovornici, koji su govorili o ovim ali i ostalim dešavanjima povezanim sa sukobom u Ukrajini, bili su: advokat Branko Pavlović, novinar Dragan Vujičić i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

Dragan Vujičić naglasio je da napad na zatvor u donjeckoj oblasti predstavlja jedan klasičan ratni zločin.

„Gledao sam „Daily mail“, oni imaju fotografije sa lica mesta, koliko sam video jedini. Pogođene su spavaonice, 193 zarobljenika su bila u spavaonicama. Pretvorena je u buktinju, videli smo da su oni metalni kreveti izgoreli. Pronađeni su delovi američkih projektila. Dakle jedan klasičan ratni zločin, zastrašujući. Ti ljudi nisu imali gde da beže. Jedan od onih masakara koje smo gledali na početku rata, kada smo gledali streljanje ruskih ratnih zarobljenika. Možda je danas najstrašniji dan koji se dogodio u ovom ratu, to je jedna od vesti dana“, rekao je Vujičić.

Branko Pavlović rekao je da pogodak u spavaonice zatvora nije slučajan pogodak jer ta vrsta oruđa ima GPS navođenje i dodao je da smatra da je cilj napada bila eliminacija nekih zatvorenika koji su previše znali. 

„Kada ulazimo u motive mi uvek nagađamo. Ono što nesumljivo vidimo to je da se oni prema svojima, i to prema „azovcima“, prema tom tvrdom jezgru te svoje grupacije neonacističke – nacističko vojne, odnose isto kad im oni više ne trebaju, kao i prema bilo kome. To govori o jednoj temeljnoj svireposti ustrojstva te ukrajinske vojske. Pošto je to gađano tim američkim sistemom zaista je racionalno pretpostaviti da je reč o američkim oficirima, koji će naravno reći da su se penzionisali, da su prešli u privatni sektor. jer tim raketnim sistemima i ne upravljaju Ukrajinci. To su previše složeni sistemi da bi oni umeli njima da upravljaju, tu uvek imate nekog instruktora ili oficira koji je zapravo Amerikanac Ili NATO obučeni, koji zna to da radi. Meni to vuče, upravo zbog toga što je tamo bio smešten veliki broj tih ekstremno radikalnih nacista, neonacista, Ukrajinaca, da se radi o eliminaciji mogućih svedoka. Da su rešili sve da ih dignu u vazduh, a da je među tim, sada već 50+, a pogledajte broj ranjenih, pošto je to raketa ogromne razorne moći, broj žrtava će se povećavati. Verovatno su gađali da eliminišu neke među njima koji previše znaju o tome kako su SAD i Zapad to pripremali, šta su sve radili i kakvi su im bili planovi. Ovo nije slučajan pogodak, ta vrsta oruđa ima GPS navođenje i to je direktan pogodak u samu zgradu. To je sigurno bila meta. Otuda su oni koji su bili stražari i koji pripadaju ruskim snagama, nisu poginuli jer su baš gađali spavaonicu“, smatra Pavlović.

Prof. dr Dragan Petrović izjavio je da je bilo bitaka za prevlast multipolarizma i ranije i da će ih bito još, ali da ona nikada nije bila ovako očigledna i javna.

„Moje skromno mišljenje je da mi prisustvujemo nečemu strašnom i nečemu što može, moglo je i moglo bi da ima manje konfliktno stresne posledice i u Ukrajini, i u regionu, i u svetu. Ali, usudiću se da kažem, meni to izgleda kao kad isterujete đavola. Naime postavljene su karte tako, posle Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, i posle rušenja Berlinskog zida, jedne vrste monopola ne samo SAD nego ukupno jedne atlantističke politike u svetu koja je posle svih ovih događaja rasla i ona je došla do jedne ogromne moći. Ta moć se preliva u različite sfere: ekonomsku, medijsku, socijalnu, i ona nije adekvatna „tvrdoj moći“ po nauci u međunarodnim odnosima, ali je zahvaljujući postavljenim kartama, preteranom uticaju u međunarodnim organizacijama: od organizacije UN, preko MMF-a, svetske trgovinske organizacije… Došlo je do takvih monopola, dolar kao svetsko sredstva plaćanja, lokacije UN, da se gledalo i kontrolisali ti procesi. Sada mi imamo u začetku, složio bih se od 2008. godine, Svetske ekonomske krize, od početka kraha neoliberalizma i svega toga što ide dalje. Sada taj centar moći koji ima planetarne razmere, on u ukrajinskoj krizi vidi virtuelni i stvarni najveći izazov. To je najveća bitka. Bilo je bitaka za prevlast ka multipolarizmu i drugih, i biće, ali nikada nije bila ovako očigledna, javna. Ovo ide ka jednoj vojnoj pobedi Rusije koja nosi niz faktora. Otuda se sada primenjuje prljava igra. Mi imamo jednu paralelnu stvarnost, na primer u britanskim medijima gde stručnjaci tvrde da Ukrajina pobeđuje. Mi imamo jedan višestruki pritisak ne da se izmeni tok koji se ne može izmeniti ž, već da se to ogadi do te mere i da se napravi neki zamišljeni zid i od toga stvori jedna zagađena situacija, gde će svaki događaj biti dvostruko tretiran. Čini mi se da mi sada imamo svaki potez koji maksimalno zagađuje situaciju i sprečava da se neki čak elementarni potezi ne mogu odvijati, jer se oni odvijaju ka nekom raspletu koji ne odgovara „dubokoj državi““, rekao je naučni savetnik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter