Izvor: Tanjug
14.10.2023 u 15:30
0

BLINKEN REAGOVAO: Pozvao Izrael i Hamas da zaštite civile na obe strane

Nakon što je izraelska vojska naredila stanovništvu da se evakuiše sa severa Pojasa Gaze pred očekivani kopneni napad, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael i Hamas da zaštite civile i u Pojasu Gaze i u Izraelu.

Blinken se sastao sa šefom diplomatije Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhanom u Rijadu, trećeg dana svoje intenzivne bliskoistočne diplomatske turneje na koju je krenuo s ciljem da spreči da se rat Izraela i Hamasa proširi po regionu i produbi humanitarnu krizu, prenosi Tajms of Izrael.

Nedelju dana nakon početka napada bez presedana koji je Hamas izvršio na Izrael i u jeku priprema izraelske vojske da izvrši kopnenu invaziju u Pojas Gaze, dvojica diplomata naglasila su važnost minimiziranja štete po civile.

LIKVIDIRAN JOŠ JEDAN VOĐA HAMASA: Izrael objavio snimak – „Ali Kadi je ubijen!“

„Niko od nas ne želi da vidi patnju civila na bilo kojoj strani, bilo u Izraelu, bilo u Gazi, niti bilo gde drugde“, naglasio je Blinken.
U međuvremenu palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal izjavio je za agenciju TASS da se lokalno stanovništvo neće evakuisati iz Pojasa Gaze „jer je to njihova zemlja“.

„To je naša zemlja, naša domovina, naši domovi. Zašto da idemo na Sinajsko poluostrvo. To hoće Izrael, a ne mi“, rekao je Nofal.
On je takođe potvrdio da palestinske vlasti nemaju informacije o taocima radikalnog palestinskog pokreta Hamas.

„Ni Izrael nema nikakve informacije o Hamasovim taocima. Najvažnije je zaustaviti rat i ubijanje, a onda možemo da počnemo da tražimo. Na ovom pitanju tamo već radi Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), ali i Turska i mnoge druge zemlje“, odgovorio je palestinski ambasador na pitanje da li zna nešto o ruskim taocima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter