Izvor: BSC Happy
31.10.2023 u 08:01
0

BORBA PROTIV MIGRANA : Nova vlada Slovačke najavljuje veliko raspoređivanje trupa na granici s Mađarskom

Nova vlada Slovačke na čelu sa populistom Robertom Ficom, povratnikom na funkciju premijera, danas je najavio obimno raspoređivanje policije i oružanih snaga duž granice sa Mađarskom kako bi se sprečilo da sve veći broj migranata uđe u tu istočnoevropsku zemlju, članicu Evropske unije.

Fico nije odmah izneo detalje o razmeštanju snaga, ali je rekao da ilegalna migracija mora biti pod kontrolom jer bi inače u Slovačku mogli da uđu ljudi koji su povezani sa „terorističkim“ grupama.

OGLASIO SE VLADIMIR PUTIN O NEREDIMA U DAGESTANU: „Pokušaji da se situacija na B. istoku iskoristi za destabilizaciju Rusije“

Fico je nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Matusom Sutajem Estom rekao je da će raspoređivanje početi do kraja dana, i da će on lično nadgledati situaciju na granici.

Njegova vlada položila je zakletvu prošle srede, pošto je njegova levičarska stranka Smer, ili Pravac, pobedila na parlamentarnim izborima 30. septembra.Time je otvoren put populističkom lideru da po četvrti put postane premijer Slovačke.

Nova vlada još nije objavila politički program, ali je Fico ukazao da će on sadržati oštar stav prema migracijama.

Sutaj Esto je ocenio da je situacija u svetu u poslednje vreme postala ozbiljna zbog rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, koja je 7. oktobra napala jevrejsku državu, i zbog toga očekuje novi talas migracija.

Prema njegovim rečima, vlada namerava da pod kontrolu stavi celu granicu sa Mađarskom dužine 655 kilometara (407 milja).

Migranti uglavnom koriste Slovačku kao tranzitnu zemlju na putu ka zapadnoj Evropi.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, Slovačka je od početka godine do 1. oktobra registrovala skoro 40.000 migranata — 11 puta više nego pre godinu dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter