Izvor: kosovo online
11.04.2024 u 11:33
0

SLOVAČKA OSTAJE TU GDE JESTE: Uzdrmala jedinstvo unutar NATO-a, ALI GOTOVO nemoguće da se skroz okrene Rusiji

Slovačka politika uzdrmala je jedinstvo unutar Natoa, ali kritike da će izborom Petera Pelegrinija za predsednika napustiti prozapadni kurs i okrenuti se Rusiji su besmislene, ocenjuje za Kosovo onlajn dr Stevan Gajić, naučni saradnik sa Instituta za evropske studije. On navodi da je cilj Slovačke zapravo da izbegne ratna razaranja.

“Slovačka pre svega želi da preživi. Pitanje je da li će, kako to Amerikanci zovu, teatar ratnih dejstava da se širi dalje na Evropu, što je takođe jedna od opcija, i dve centralno-evropske zemlje, a to su Mađarska i sada Slovačka, dakle dve članice Višegradske četvorke su protiv toga, odnosno oni žele da izbegnu ratna razaranja. U Nato zemljama stvorena je takva atmosfera da ukoliko ne šaljete ljude u Ukrajinu zajedno s oružjem i svim, onda ste vi protiv mira i onda ste ‘Putinov agent’. U tom smislu naravno da su to potpuno besmislene optužbe, Slovačka prosto želi da bude van svega toga, odnosno da se isključi”, kaže Gajić.

On objašnjava da je Slovačka jako puno vojne pomoći već poslala u Ukrajinu.

“Setimo se koliko je njenih samohodnih haubica bilo poslato, čak su slali i opremu proizvedenu u Sovjetskom savezu, ‘migove 29’, sistem ‘s-300’ i ko zna šta joj, tako da su se Slovaci već u nekom smislu poprilično razoružali poslavši veći deo opreme, ali politički, ono značajnije, ona razbija jedinstvo u okviru Natoa i ojačava poziciju Orbana, koji je bio usamljen u Višegradskoj četvorici”, dodaje naš sagovornik.

Kako ocenjuje, cilj i Slovačke i Mađarske je da steknu geopolitičku nezavisnost i od Istoka i od Zapada.

“Višegradska četvorka se zasniva na dva principa, jedan je na osnovu povezanosti i zaštiti hrišćanskih vrednosti, a drugi je geopolitika. Zapravo to je pokušaj da te centralno-evropske zemlje na neki način steknu geopolitičku nezavisnost u odnosu i na Istok i na Zapad. Problem je što su se Poljaci okrenuli u potpunosti svojim geopolitičkim stereotipom konfrontacije s Rusima, a u međuvremenu su izgubili ovaj drugi stub, a to je borba za vrednosti, s obzirom da je Partija pravde i prava izgubila izbore i da je zapravo taj rimokatolički kurs propao sa geopolitičkom konfrontacijom sa Rusijom”, kaže Gajić.

Navodi da je Orban “razumeo tu igru” i da je sve učinio da ne bude upleten u rat na istoku Evrope, a da mu se Slovačka sada priključuje.

Kada je u pitanju nepriznavanje Kosova, Gajić smatra da se stav Slovačke neće menjati jer im to nije u interesu, ali upravo njeno udaljavanje od Natoa on vidi kao problem za Srbiju.

“Ne sviđa mi se vojno vezivanje Srbije za Francusku, priča se o proizvodnji granata upravo onih koji fale Ukrajini i o sveobuhvatnoj vojnoj saradnji, praktično s Nato zemljom. Suština je da će Nato pokušati da kompenzuje gubitak i mislim da smo mi tu na udaru”, kaže Gajić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter