Izvor: Tanjug
16.04.2023 u 15:04
0

BORELJ KONCIZNO IZNOSI TVRDNJE: Odnos između Kine i EU zavisiće od postupaka Pekinga

On se obratio putem video linka na početku sastanka ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) u Japanu, istakavši dve teme koje su došle u fokus uoči trodnevnog skupa: potreba za ujedinjenim pristupom Kini i zabrinutost za Tajvan.

Odnos između Kine i Evrope biće određen ponašanjem Pekinga, uključujući ono što se dešava sa Tajvanom, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

OGLASIO SE BORELJ: Evropska unija će podržati dogovorenu Deklaraciju o nestalima na KiM

“Sve što se desi u Tajvanskom moreuzu imaće jako puno značenja’‘, rekao je Borelj, naglašavajući potrebu da se sarađuje sa Kinom i da komunikacija ostane otvorena.

On je Kinu opisao kao „partnera, konkurenta i sistemskog rivala“ i rekao da će “ponašanje Kine“ odrediti koji od ta tri odnosa će EU negovati. Kako se navodi, na sastanku ministara spoljnih poslova G7 verovatno će biti reči o „zajedničkom i usklađenom“ pristupu Kini rekao je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Rojters podseća da su nedavni komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona ukazali na potencijalne razlike između Evrope i SAD po pitanju Kine. Nakon što je posetio Kinu ovog meseca, Makron je upozorio da EU ne sme da bude uvučena u krizu oko Tajvana, koja je vođena „američkim ritmom i kineskom preteranom reakcijom“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter