Izvor: Tanjug
05.09.2023 u 16:28
0

BORELJ PORUČIO: „Šveđanin koji je radio za EU više od 500 dana u iranskom zatvoru“

Državljanin Švedske koji radi za diplomatsku misiju Evropske unije u Teheranu nalazi se u iranskom zatvoru više od 500 dana, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj i poručio da će Brisel "neumorno raditi na njegovom oslobađanju".

Borelj je pred sastanak u španskom gradu Kadis novinarima potvrdio da je Johan Floderus ševedski državljanin koji je uhapšen u Teheranu i da je radio za Evropsku službu za spoljne poslove (EEAS).

„Želim da istaknem da ja lično, ceo moj tim, na svim nivoima, evropske institucije u bliskoj saradnji sa švedskim vlastima, koje imaju prevashodnu odgovornost za konzularnu zaštitu, kao i sa njegovom porodicom, vršimo pritisak na iranske vlasti da ga oslobode“, rekao je Borelj.

Istakao je da je EU do sada neumorno radila na njegovom oslobađanju i da će to i nastaviti.

BORELJ NAJAVIO: Nova runda dijaloga 14. septembra

Johan Floderus (33), koji je uhapšen u Teheranu u aprilu 2022. kada se vraćao sa odmora posle posete Iranu.

Njegov identitet su u tajnosti čuvale i EU i švedska vlada, ali je njegovo ime otkriveno u ponedeljak u izveštaju Njujork tajmsa.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova je potom potvrdilo da je švedski državljanin „arbitrarno lišen slobode“ i pozvalo iranske vlasti da ga oslobode.

Njujork tajms je u ponedeljak objavio, pozivajući se na osobe upoznate sa slučajem, da je Floderus radio za delegaciju EEAS u Avganistanu.

List je navei da je on ranije službeno boravio u Iranu bez incidenata, ali da je priveden nakon što je tamo otišao na odmor sa švedskim prijateljima.

Veruje se da se Floderus nalazi u zatvoru Evin u Teheranu zajedno sa još nekoliko stranih državljana i Iranaca sa dvojnim državljanstvom ili stranim stalnim boravkom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter