Izvor: RT Balkan
29.10.2023 u 19:15
0

ZAHAROVA ZAGRMELA: Činimo sve kako bi došlo do deeskalacije sukoba na Bliskom istoku

Marija Zaharova je podsetila da su Sjedinjene Američke Države blokirale ruski nacrt rezolucije upravo iz razloga što je taj dokument sadržao poziv na mir i obustavljanje nasilja

Rusija čini sve kako bi došlo do deeskalacije sukoba između Izraelaca i Palestinaca, kaže danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da Moskva pokušava na politički način i putem međunarodnih platformi, uključujući i Ujedinjene nacije, da izdejstvuje prekid vatre, nasilja i deeskalaciju situacije.

„Uradili smo sve kako bi to imalo obavezujući karakter, i zbog toga smo kreirali i zajedno sa našim partnerima predložili nacrt rezolucije u okviru Saveta bezbednosti UN“, rekla je ona za televiziju „Rosija 1“.

Kako prenose „RIA Novosti“, Zaharova je podsetila da su Sjedinjene Američke Države blokirale ruski nacrt rezolucije upravo iz razloga što je taj dokument sadržao poziv na mir i obustavljanje nasilja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je, takođe, izdalo saopštenje, u kojem se navodi da je američki nacrt rezolucije, koji je takođe odbijen, „bio prožet jednostranom osudom pokreta Hamas“ kako bi bilo obezbeđeno pravo Izraela na samoodbranu.

U tekstu se dalje navodi da „autore nije zbunila činjenica da, prema normama međunarodnog prava, država koja okupira nema takvo pravo u odnosu prema teritoriji koja je pod okupacijom. Dokument nije sadržao stavku o prekidu vatre, ukidanju blokade sa Pojasa Gaze, zatim obezbeđivanje isporuke neophodne humanitarne pomoći i sprečavanju nasilnog raseljavanja više od 1.000.000 ljudi“.

Rusija je predložila „alternativni nacrt rezolucije, koji je, za razliku od američkog, sadržao pomenute ključne humanitarne elemente, pozivajući na zaustavljanje krvoprolića i korak napred ka uspostavljanju mira i sigurnosti u regionu“.

Međutim, ovaj predlog blokirale su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u Savetu bezbednosti UN. Tada je propuštena još jedna šansa za sprečavanje humanitarne katastrofe, navodi rusko MSP.

U narednim danima, već 26. oktobra, u Ujedinjenim nacijama ponovo se diskutovalo o situaciji na Bliskom istoku, ali ovaj put u okviru Generalne skupštine, a ne Saveta bezbednosti.

Tada je, podsetimo, dvotrećinskom većinom usvojena rezolucija o „Zaštiti civila i poštovanju pravnih i humanitarnih obaveza“, ali ona nema obavezujući karakter, kao što je to slučaj sa rezolucijama koje bivaju usvojene u okviru SB UN.

„U dokumentu se jasno navodi da je potrebno da dođe do stabilnog primirja uz dalji prekid neprijateljstava, uspostavljanja humanitarnog pristupa svima kojima je potrebna pomoć u Pojasu Gaze, oslobađanja civila, kao i odustajanja od prisilnog raseljavanja stanovništva enklava, stvaranje posebnog mehanizma za zaštitu Palestinaca i rešavanje sukoba po formuli dve države“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter