Izvor: Alo.rs
18.04.2023 u 15:54
0

DA LI JE ILON MASK PREDVIDEO BUDUĆNOST? „Godinama već pričam, niko me ne sluša“

Vlasnik Twitter-a Ilon Mask i suosnivač Apple-a Stiv Voznijak sastavili su pre nekoliko nedelja pismo Institutu za budućnost života, zahtevajući šestomesečnu pauzu u istraživanju veštačke inteligencije

Ali, kako navode, Maskova zabrinutost u vezi sa veštačkom inteligencijom, ignorisana je godinama unazad.

U podkastu iz 2018. godine, Mask je na pitanje zašto ima tako „fatalistički“ stav u vezi sa veštačkom inteligencijom, odgovorio sledeće:

„Pokušavam da ubedim ljude da uspore veštačku inteligenciju, da regulišu veštačku inteligenciju“, otkrio je on, delujući uzrujano.

ILON MASK NA MUKAMA: Vrednost Tvitera prepolovljena

„Ovo je bilo uzaludno – pokušavao sam godinama, niko me nije slušao“, dodao je.

Voditelj ga je tada upitao da li su ljudi skloniji da slušaju kada tehnologija postane vidljivija.

„Možda hoće, dosad nisu“, odgovorio je milijarder.

Na ponovno objavljeni snimak od strane jednog korisnika Tvitera, Mask je samo kratko odgovorio sa „Da“.

No čini se da je u prethodnih nekoliko dana Mask usvojio ono čuveno „ako ne možete da ih pobedite, pridružite im se“.

Mask je nedavno rekao da planira da lansira platformu sa veštačkom inteligencijom pod nazivom „TruthGPT“.

„Osnovaću nešto što ja zovem ‘TruthGPT’ ili veštačka inteligencija koja maksimalno traga za istinom pokušavajući da razume prirodu univerzuma“, rekao je milijarder.

„I mislim da bi to mogao da bude najbolji put do bezbednosti, u smislu veštačke inteligencije koja brine o razumevanju univerzuma i malo je verovatno da će uništiti ljude jer smo mi zanimljiv deo univerzuma“.

Takođe, milijarder je tvrdio da se sastao sa Barakom Obamom kada je bio predsednik, kako bi razgovarao o zakonima u vezi sa veštačkom inteligencijiom.

Međutim, ne slažu se svi. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman rekao je za Vol strit džurnal da nije potpisao pismo i da je kompanija oduvek brinula o bezbednosti i shvata standarde industrije veoma ozbiljno.

Microsoft-ov suosnivač Bil Gejts takođe nije potpisao pismo, govoreći za Rojters da predložena pauza „neće rešiti izazove“ unapred.

Mask je 2015. godine bio jedan od suosnivača OpenaAI, ali je iz odbora izašao tri godine kasnije, pre nego što je iste godine odstupio i predao svoj udeo Microsoft-u.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter