Izvor: agencije
23.12.2023 u 16:05
0

DONALD ZA SADA BEZBEDAN: Vrhovni sud se zasad neće baviti pitanjem Trampovog imuniteta

Vrhovni sud SAD je saopštio da zasad neće uzeti u razmatranje zahtev svog specijalnog savetnika i istražitelja Džeka Smita da se utvrdi da li bivši predsednik države Donald Tramp može biti krivično gonjen zbog svojih postupaka s ciljem preokretanja rezultata izbora 2020. godine u svoju korist.

Istražitelj Smit, koji se bavi Trampovim pokušajima da preokrene rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, je od Vrhovnog suda tražio da interveniše odmah zbog bojazni da bi ovo pitanje moglo da početak suđenja Trampu, zakazan za 4. mart, odloži za posle narednih izbora u novembru 2024. godine, na kojima bivši predsednik, opterećen brojnim suđenjima, namerava da učestvuje kao kandidat Republikanske stranke.

NOVA MASOVNA PUCNJAVA: Rešetao ljude kod biblioteke u Baltimoru

Tramp značajno vodi u popularnosti ispred drugih republikanskih pretendenata, a stranački predizbori na kojima se odlučuje ko će biti republikanski kandidat za predsednika SAD slede već za nekoliko meseci.

Vrhovni sud se već složio sa tim da razmotri optužnicu za opstrukciju zakonske procedure koja tereti Trampa i još 300 ljudi koji su 6. januara 2021. godine upali u zgradu Kongresa – parlamenta SAD, pod uticajem Trampovih tvrdnji da mu je ukradena izborna pobeda.

Vrhovni sud obično mesecima vaga odluke, ali u retkim situacijama sudije postupaju mnogo brže.

Pre gotovo 50 godina, u doba skandala Votergejt, sudijama Vrhovnog suda je trebalo dva meseca da donesu odluku da tadašnji predsednik SAD Ričard Nikson preda snimke koji su potvrđivali da je špijunirao opoziciju.

Suprotno tome, Vrhovnom sudu je 2000. godine bilo potrebno samo nekoliko dana da odluči pobednika na tadašnjim predsedničkim izborima. Republikanac Džordž Buš Mlađi je tako pobedio demokratu Ala Gora.

Danas je list „Detroit njuz“ objavio snimak telefonskog razgovora u kojem je Tramp vršio pritisak na dvoje zvaničnika za sprvođenje izbora 2020. godine da ne prihvate rezultate prebrojavanja glasova na predsedničkim izborima u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Štab bivšeg predsednika koji to ponovo želi da postane 2024. godine, niti je potvrdila niti je osporila autentičnosti tog snimka, insistirajući u saopštenju da su svi Trampovi postupci posle njegovog poraza od predsedničkog kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena bili u duhu obezbeđivanja fer i poštenih izbora.

Iako Tramp još od izbora 2020. godine ne prestaje da ponavlja neistine o ishodu tih izbora, nikakvih dokaza za to nema uprkos mnogim istragama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter