Izvor: BSC HAPPY
22.02.2023 u 09:46
0

DRŽAVNA DUMA ODOBRILA: Odbor podržao predlog zakona o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u!

Komitet ruske Državne dume za međunarodne poslove preporučio je danas Donjem domu da usvoji predlog zakona o suspendovanju učešća Rusije u Merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je dokument Državnoj dumi. Prema predlogu zakona, novi START ugovor će biti suspendovan, a odluku o nastavku učešća Rusije u ugovoru doneće predsednik Rusije. Zakon će stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

RUSKA DUMA TRAŽI PROMENU: „Institucije Saveta Evrope su trule do srži, neophodno je razmisliti o osnivanju nove međunarodne organizacije“

Ugovor je sporazum između Rusije i Sjedinjenih Država koji predviđa smanjenje nuklearnog arsenala obe zemlje. Putin je svoju odluku da suspenduje učešće Rusije u novom START-u objavio juče u svom obraćanju Saveznoj skupštini o stanju nacije .Predsednik je naglasio da se Rusija ne povlači iz sporazuma, ali pre nego što razgovara o nastavku rada u okviru ovog dokumenta, Rusija mora sama da shvati kako će Novi START uzeti u obzir arsenale ne samo Sjedinjenih Država, već i drugih nuklearnih jedinica NATO-a, kao što su Velika Britanija i Francuska.

Sa svoje strane, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju navelo da je odluka Rusije da suspenduje svoje učešće u Novom START-u reverzibilna i pozvalo Vašington „da pokaže političku volju i uloži napore u dobroj veri za opštu deeskalaciju i stvaranje uslova za nastavak punog funkcionisanja ugovora“.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će Rusija, uprkos odluci da suspenduje Novi START, nastaviti da poštuje svoja kvantitativne granice tokom trajanja ugovora.

Pored toga, ruska strana će nastaviti da učestvuje u razmeni obaveštenja sa Vašingtonom o lansiranju interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa sa podmornica na osnovu sporazuma između SSSR i SAD iz 1988. godine. Ministarstvo spoljnih poslova je takođe dodalo da Rusija namerava da pomno prati dalje akcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika „kako u oblasti Novog START-a, tako i u oblasti međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti uopšte, i da ih analizira u pogledu štete po ruski interesi“ i potrebu za dodatnim kontramerama sa strane Moskve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter