Izvor: Tanjug
20.05.2023 u 12:29
0

ERDOGAN DAJE NADU: „Stambenim projektom na severu Sirije osiguraćemo povratak milion izbeglica“

Jedini razlog zašto imamo vojnu prisutnost na granici je borba protiv terorizma. Turska se neće povući iz Sirije jer se teroristička pretnja nastavlja".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erodgan izjavio je kako Ankara u severnoj Siriji priprema stambene projekte koji će omogućiti da se gotovo milion izbeglica vrati u njihovu zemlju, prenosi Anadolija.

TURSKA MENJA POLITIKU PREMA RUSIJI? Oglasio se Erdogan i potvrdio kakve su mu namere ukoliko dobije izbore

Erdogan je odgovarao na pitanja novinarke „CNN International“ Beki Anderson, govoreći o različitim temama od izbornog procesa do spoljne politike. Na pitanje novinara u vezi s pozivima opozicije na masovnu deportaciju sirijskih izbeglica iz Turske, Erdogan je istakao kako se „s tim nije moguće složiti“. „Ali mogu reći da turske nevladine organizacije sada rade ozbiljan posao u smislu obnove u severnoj Siriji. Oni grade kuće.

Ove kuće su izgrađene kako bi Sirijci iz Turske mogli da se vrate u svoju domovinu“, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska preduzima još jedan korak. „Pripremili smo i neke projekte vezane za stambenu izgradnju u Siriji za povratak gotovo milion izbeglica u njihovu zemlju. Ovo su prilično kvalitetni projekti. Zajedno s ovim projektima, osiguraćemo da se sirijske izbeglice vrate u svoju zemlju“, poručio je turski predsednik. Odgovarajući i na pitanje je li moguća obnova odnosa sa Bašarom al Asadom, Erdogan je rekao:

„Izneo sam neke primedbe o tome. Bio sam prijatelj s porodicom Asad. Sastajali smo se kao porodica. Bili smo u takvoj poziciji. Nažalost, zbog nekih kasnijih događaja, došlo je do prekida naših bliskih odnosa. Uznemirila nas je i ta pauza“, objasnio je Erdogan.

Upitan o Asadovom zahtevu od Turske da povuče svoju vojsku iz Sirije, Erdogan je rekao:

„Imamo više od 900 kilometara granice i postoji stalna teroristička pretnja s tih granica našoj zemlji. Jedini razlog zašto imamo vojnu prisutnost na granici je borba protiv terorizma. Turska se neće povući iz Sirije jer se teroristička pretnja nastavlja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter