Izvor: Tanjug
15.04.2023 u 20:46
0

OJAČAVA SE BEDEM NATO: Finska pokreće najveći nuklearni reaktor u Evropi

Finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3, najveći u Evropi, počeće sutra redovnu proizvodnju, najavio je danas njen operater.

Operater nuklearke TVO, koji je u vlasništvu Finskog komunalnog preduzeća „Fortum“ i konzorcijuma energetskih i industrijskih kompanija, saopštio je da se očekuje da će nuklearni reaktor isporučivati oko 14 odsto električne energije u Finskoj, smanjujući potrebu za uvozom iz Švedske i Norveške.

„OVE SONDE SU SA VANZEMALJSKOG BRODA“: Zvaničnik Pentagona izneo šokantne tvrdnje

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata počela je 2005. godine, a nuklearka je otvorena četiri godine kasnije, ali je imala tehničke probleme koji su odložili redovnu proizvodnju. Ruski Gasprom prestao je prošle godine da isporučuje gas Finskoj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter