Izvor: Kurir.rs
24.04.2023 u 17:04
0

GUTEREŠ NE KRIJE STREPNJU: Situacija u Sudanu može da izazove „katastrofalni požar“

Oružana borba za vlast u Sudanu, koja je počela 15. aprila, dovela je do teškog bombardovanja glavnog grada Kartuma, sa stotinama poginulih i hiljadama povređenih.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, izjavio je danas da bi nasilje u Sudanu moglo da dovede do „katastrofalnog požara“ koji bi mogao da zahvatio ceo region i šire.

„GUTEREŠ JE SLUGA MOSKVE“: Procureli dokumenti SAD-a

Gutereš je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da iskoriste sve poluge koje su im dostupne kako bi uticale na situaciju u Sudanu, prenosi Rojters.

„Svi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da povučemo Sudan sa ivice ponora“, rekao je Gutereš, dodajući da Ujedinjene nacije neće napustiti Sudan.

Istakao je da će UN stajati uz tu zemlju u ovom užasnom vremenu. „Odobrio sam privremeno premeštanje nekih članova osoblja UN unutar i izvan Sudana“, rekao je Gutereš.

Prethodno je objavljeno da su Ujedinjene nacije izmestile stotine članova osoblja iz Kartuma i drugih sudanskih gradova. Pored UN, i veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, započeo je evakuciju svojih državljana.

Gotovo konstantna pucnjava i bombardovanje u Kartumu i drugim gradovima doveli su do prekida u snabdevanju strujom i onemogućili siguran pristup hrani i vodi za veći deo stanovništva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter