Izvor: KURIR.RS
02.08.2023 u 16:49
0

ILON MASK RAZBESNEO UKRAJINCE: Najbogatiji čovek na planeti „zaštitio“ ruski vojni brod

Direktor kompanije SpejsEks u čijem je vlasništvu internetska mreža Starlink, nije dozvolio ukrajinskoj vojsci pristup ovoj mreži zbog čega je morala da odustane od napada na ruske mete dronovima.

 

Kijev je navodno planirao da naoružanom bespilotnom letelicom napadne brod Ratne mornarice Ruske Federacije u jednoj luci na poluostrvu Krimu. Mask, međutim, ukrajinskim snagama nije dopustio da pristupe Starlinku jer ne dozvoljava da se satelitska mreža koristi za napadačke akcije. Zbog toga je Ukrajina odustala od napada na pomenuti brod.

JAPAN I ZAPAD U ŠOKU: RUSKI BRODOVI uočeni kod TAJVANA – ŠTA SMERAJU PEKING I MOSKVA?

Vrhovni komandant ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Žaluzni zbog toga je, navodno, stupio u kontakt s načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milijem kome se požalio da Mask određuje šta ukrajinska vojska može, a šta ne može da radi. Žaluzni je rekao da je činjenica da je Mask onemogućio nekoliko planiranih napada zabrinjavajuća.

Mask, trenutno najbogatiji čovek na planeti, za sada nije komentarisao te navode.

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao je za britanski Telegraf da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu i da je ukrajinskim snagama potrebna operativna i tehnološka nezavisnost.

– Zavisnost od odluka i njihove implementacije mora biti 100 odsto. Ako naše operativno delovanje zavisi od spoljnih faktora i trećih lica, onda je naša vojska izložena velikom riziku – rekao je Podoljak.

POGLEDAJTE ŠTA JE RUSKA KOSIDBA I OSTAĆETE BEZ DAHA: JURIŠNICI IZGUBILI TENKOVE, LJUDSTVO, BORBENA VOZILA – UDARI „ALIGATORA“ i AVIONA NEUMOLJIVI, EKSPLOZIJE NA SVE STRANE (VIDEO)

Mask je dozvolio Kijevu da koristi Starlink kad je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022. godine, kako ne bi zavisio od svoje infrastrukture, koju je Moskva počela da uništava. Milijarder je međutim rekao da Starlink treba da se koristi isključivo za odbranu i ta pozicija se od tada nije promenila.

Najnovija kontroverza dolazi nakon što je predsednica SpejsEksa Gvin Šotvel u februaru rekla da će Kijevu ograničiti pristup Starlinku u vojne svrhe. Šotvel je rekla i da će Ukrajina moći da ga koristi za normalne komunikacije i humanitarne operacije.

Ukrajina je međutim takođe koristila Starlink za napade dronovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter