Izvor: HappyBSC
21.10.2022 u 09:26
0

Iranska revolucionarna garda „na terenu“ – pomaže Rusiji na Krimu, evo šta o ovom slučaju kaže obaveštajni izveštaj!

Korpus iranske revolucionarne garde je jedna od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku i veruje se da njene trupe deluju na Krimu koji je aneksirao Rusiju.

OZBILJNE OPTUŽBE SAD: Iransko vojno osoblje pomagalo ruskoj vojsci na Krimu!

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Iran poslao osoblje da pomogne trupama Vladimira Putina u lansiranju dronova iranske proizvodnje na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu.

Ovo uključuje članove ogranka Korpusa iranske revolucionarne garde – jedne od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku – prema izveštajima britanske vlade.

 Taj zaključak obavještajnih službi dolazi u trenutku kada američki predsjednik Džo Bajden pokušava da izvrši međunarodni pritisak na Teheran da se povuče od pomoći Rusiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Moskva se poslednjih dana sve više okreće bespilotnim letelicama koje je isporučio Iran, kao i sopstvenim krstarećim projektilima „Kalibr“ i „Iskander“, kako bi izvršili niz napada na ukrajinsku infrastrukturu i nevojne ciljeve.

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ove nedelje da su ruske snage uništile 30 odsto ukrajinskih elektrana od 10. oktobra.

„Informacije koje imamo su da su Iranci postavili trenere i tehničku podršku na Krimu, ali Rusi su ti koji pilotiraju“, rekao je Kirbi.

Dodao je da Bajdenova administracija razmatra uvođenje novih sankcija Teheranu i da će tražiti načine da Iranu oteža prodaju takvog oružja Rusiji.

Krim je deo Ukrajine koji je Rusija jednostrano pripojila suprotno međunarodnom pravu 2014.

SAD su ovog leta prvi put otkrile da Rusija kupuje iranske bespilotne letelice za lansiranje protiv Ukrajine, što je Iran negirao.

Zvaničnici Bele kuće kažu da su međunarodne sankcije, uključujući kontrolu izvoza, otežale Rusima da popune zalihe municije i precizno vođene municije koje su iscrpljene tokom skoro osmomesečnog rata.

Kao rezultat toga, Rusija je bila prinuđena da se za oružje okrene Iranu, kao i Severnoj Koreji.

 Američki zvaničnici veruju da je Iran možda rasporedio vojno osoblje da pomogne Rusima, delom zbog njihovog nepoznavanja dronova iranske proizvodnje.

Otkriveni američki obavještajni podaci pokazali su da su se Rusi suočili sa tehničkim problemima sa dronovima ubrzo nakon što su ih isporučili u avgustu.

 Bajdenova administracija je objavila detalje o iranskoj umešanosti u pomaganje u ratu u Rusiji u osetljivom trenutku – samo nekoliko dana nakon što su Iranu uvedene nove sankcije zbog brutalnog gušenja antivladinih protesta podstaknutih smrću 22-godišnjeg Mahse Aminija, koji je preminuo u iranskom bezbednosnom pritvoru.

Policija morala je prošlog meseca uhapsila Amini zato što nije pravilno pokrila kosu islamskom maramom, poznatom kao hidžab, koja je obavezna za Iranke. Amini se srušio u policijskoj stanici i umro tri dana kasnije.

Velika Britanija je takođe najavila nove sankcije iranskim zvaničnicima i preduzećima optuženim za snabdevanje dronova.

Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je: „Ovi kukavički udari bespilotnim letelicama su čin očaja. Omogućavajući ove udare, ovi pojedinci i proizvođač naneli su narodu Ukrajine neizmernu patnju.“

„Osiguraćemo da oni odgovaraju za svoje postupke. ‘Katastrofa velikih razmera’

U međuvremenu, predsednik Zelenski strahuje da Rusi planiraju sledeće napade na hidroelektranu Kahovka. I pozvao je svet da brzo krene kako bi sprečio katastrofu.

„Prema našim informacijama, agregate i branu HE Kahovka minirali su ruski teroristi“, rekao je on u svom noćnom obraćanju svom narodu.

 „Sada svi u svetu moraju da deluju snažno i brzo kako bi sprečili novi ruski teroristički napad. Uništenje brane značilo bi katastrofu velikih razmera.“

U međuvremenu, predsednik Zelenski strahuje da Rusi planiraju sledeće napade na hidroelektranu Kahovka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter