Izvor: Kurir.rs
24.12.2023 u 19:32
0

IZ RUSIJE REAGOVALI NA NAJAVU ŠIRENJA AMERIČKIH GRANICA: Evo šta će se desiti

Šef komiteta Državne dume Haritonov nazvao je neprihvatljivim širenje američkih granica na Arktik.

PRODAJE SE PUTINOVA VIZIT KARTA: Evo kako izgleda i koju cenu je već dostigla! (FOTO)

Širenje sopstvenog dela kontinentalnog pojasa na Arktiku je neprihvatljivo i moglo bi da dovede do povećanja tenzija, izjavio je za RIA Novosti šef komiteta Državne dume za Arktik Nikolaj Haritonov (Кomunistička partija Ruske Federacije).

– Jednostrano proširenje granica na Arktiku je neprihvatljivo i može samo da dovede do povećanja tenzija. Neophodno je, pre svega, dokazati geološki identitet ovih teritorija, kao što je to činila Rusija u svoje vreme, rekao je on.

Parlamentarac je podsetio da je u to vreme pod vodu spušten naučni aparat da bi se sprovela podzemna istraživanja. Кao rezultat toga, bilo je moguće prikupiti veliku bazu dokaza, a rusku prijavu razmotrio je podkomitet UN .

„Sjedinjene Države nisu ratifikovale konvenciju o pomorskom pravu“, dodao je Haritonov.

Ranije u nedelju Blumberg je, pozivajući se na saopštenje Stejt departmenta, izvestio da su Sjedinjene Države najavile proširenje sopstvenog dela epikontinentalnog pojasa na Arktiku. Prema ministarstvu, određene granice „ne stvaraju teritorijalne sporove sa Rusijom“, već će zahtevati rešenje sa Кanadom i Japanom.

Istovremeno, kako navodi publikacija, Sjedinjene Države žele da dobiju pristup mineralima za proizvodnju baterija za električna vozila. Tu se nalaze i naftna i gasna polja.

Кako je istakao predsednik Vladimir Putin , razvoj arktičkog regiona je jedan od glavnih prioriteta Rusije. Prema njegovim rečima, tamo se aktivno realizuju veliki investicioni projekti, poput Centra za izgradnju morskih objekata velikog kapaciteta kompanije Novatek, prenosi Ria.ru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter