Izvor: HappyBSC
21.07.2022 u 21:43
0

„Kada sam rekao da se nešto ozbiljno sprema i dešava na društvenim mrežama, bili su mi ugašeni svi profili“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „Aktuelnosti“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 148. ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naši sagovornici na ovu temu bili su: bivši premijer Srbije Nikola Šainović, analitičar Saša Borojević i naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nikola Šainović osvrnuo se na izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da: „Ako zlo preti treba udariti prvi“.

„Nažalost, kada pretnja dođe do ivice izvršenja, onda je to odbrambeni gest, da sprečite pretnju. U Ukrajini je bio spreman napad na Donbas, ili našim rečnikom, bila je spremna „Oluja“ na Donbas, kao „Oluja“ na Krajinu i Putin je svojim gestom to presekao. Pored ovih opštih ocena, treba da se podsetimo koja je žestina i veličina ovog rata. Ovo što mi vidimo na televiziji, to je segment, mali deo, ali da vas podsetim ovo je front od 2400 kilometara. To je kao u staroj Jugoslaviji od Vardara do Triglava idete od Đevđelije do Maribora, to je 1000 kilometara, pa još jednom i još pola. Tolika je veličina fronta, s tim što nije prava linija već je savijena u gruboj formi kao polumesec. Kada smo mi imali sukob na Kosovu i Metohiji sa NATO i sa snagama koje su se pokušavale da se probiju iz Albanije, naša granica prema Albaniji je veća od 100 kilometara, ali to su planinski masivi. Zato su borbe bile na Košarama i Paštriku jer je tamo jedino bilo dovoljno prostora da se vojska razvije i dođe u sukob. Ovo je Ukrajina, ravnica, vojnici kažu „nema gde nos da se sakrije“. Tu su sateliti, ruski za Ruse i američki za Ukrajince, tu su dronovi i teška artiljerija. Ruska je sistematičnija, efikasnija i predstavlja osnovno oruđe ruske armije za ovakvu vrstu rata. Naravno, danas su to višecevni bacači i to je jedan ogroman intezitet sukoba u kome ruska sistematičnost melje suprotnu stranu i pomera front kao što vidimo ovih dana“, rekao je Šainović.

Saša Borojević naglasio je da je rat u Ukrajini veoma slojevit i da uključuje pandemijski odnosno biološki rat, medijski rat, hibridni rat…

„Ja bih kao neko ko se bavi globalnim stvarima, pričao o tome iz jednog šireg ugla. Mi živimo u jednoj eri gde je ovaj rat vrlo slojevit i on se ne vodi samo u Ukrajini. On se vodi svuda, pa čak i u Srbiji. Taj rat mi svi osećamo, svako na svoj način. Kad kažem slojevit, ovo ovde podrazumeva i pandemijski odnosno biološki rat koji se vodi u protekle dve godine, koji je bio jedan sjajan paravan za premeštanje velikih američkih trupa iz Italije, upravo ka ukrajinskoj granici, gde su bili bazirani u Rumuniji i u Poljskoj. To se upravo dešavalo, pomeranje tih jedinica se dešavalo u vreme pandemije, kada je bilo najviše onih sati zaključavanja. Taj rat je i pandemijski, to nije samo rat koji se vodi u Ukrajini i on se vodi već pune dve godine na tlu Evrope. Ovo je i medijski rat u kome smo mi opet žrtve u toj priči. U tom medijskom ratu vi imate priču u kojoj uvek čujete jednu stranu, dok su ugašeni oni od kojih biste mogli čuti i drugu stranu. Imate i taj hibridni rat koji forsira konstantan strah, strah globalnog zagrevanja, strah od vrućine, strah od pandemije… To su strahovi koji se konstantno šire putem medija“, rekao je Borojević.

EMISIJA „AKTUELNOSTI“ NA TELEVIZIJI „HAPPY“: „Najveći stepen naprezanja podnose žitelji Donbasa i Krima, onih teritorija koje su se ocepile od Ukrajine, to stanovništvo je gotovo!“

Analitičar je dodao da Evropsku uniju pogađaju ozbilnji potresi u velikom broju država.

„U svemu ovome imate i ozbiljan potres u Evropskoj uniji, gde imate farmere u Holandiji, u Italiji, u Nemačkoj… Dok mi sedimo ovde farmeri izlaze i blokiraju Italiju, problem u Grčkoj, problem u Bugarskoj, u Tirani su protesti, u Jermeniji su protesti, ostavka britanskog premijera Borisa Džonsona, ostavka italijanske vlade, imate i nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je imao aferu vezanu za žurku gde su maloletne devojke drogirane drogom za silovanje, imate francuskog predsednika Emanuela Makrona koji ima problem sa aferom „Uber“. Cela Evropa trenutno je u velikom potresu. Ovo je rat koji se vodi do poslednjeg Ukrajinca i poslednjeg Evra. Paralelno sa tim imate situaciju da je dolar nikada jači, nikad bolji u odnosu na evro, kao i rublja. Ovaj rat finansijski odgovara pre svih Rusiji i SAD. Dok ja govorim ovo sada tenkovi čuvaju banke u Kini. Živimo u svetskoj atmosferi gde se zagrevaju druga ratišta, da li je to Kina i Tajvan, da li je to Izrael, Palestina, Indija, Iran. Potpuno jedna haotična stvar u Evropi, pre svega u Evropskoj uniji, a u odnosu na to mislim i na ceo svet. Ja o ovome mogu samo globalno da govorim, ja nisam ratni strateg, ja ne mogu da pričam o strategijama. Ono što se dešava je zaista realnost u našem životu. Mi živimo u eri gde čovek koji želi da bude slobodan, ne može da ima tu slobodu, jer svaku slobodu koju biste izgovorili na bilo kojoj društvenoj mreži, bili biste blokirani ili ugašeni“, naglašava Borojević.

On je otkrio da su se još pre dve godine, vojnici NATO premeštali ka granicama Ukrajine i da nakon što je te informacije podelio na društvenim mrežama, njegovi nalozi su blokirani.

„Da se vratimo na početak, upravo premeštanje trupa iz Italije je informacija koju sam ja dobio pre dve godine od jednog influensera sa sve snimcima i videom. Kada sam rekao da se nešto ozbiljno sprema i dešava, nakon toga su mi bili ugašeni svi profili. Borba za slobodu je nešto što je za nas prioritet, a ovaj rat za koji pričamo da je u Ukrajini, on se dešava svuda oko nas. Mi to svi dobro osećamo, osećamo pre svega u finansijskom budžetu, a sada se svi vade na priču o Ukrajini, a nije baš uvek tako“, otkriva analitičar.

Prof. dr Dragan Petrović istakao je da smo do sada bezbroj puta svedočili pokušajima gušenja identiteta jednog dela naroda i pokušaj nametanja nekih klišea da se on majorizuje, da izgubi svoj identitet.

„Čovek je tehnicistički napredovao, ali taj napredak nije bitno izmenio neke poluge psihologije. To su one stvari koje su se ponavljale kroz istoriju, to je neki moralni i vrednosni izbor u životu. Ovde je bila jedna situacija gde je ponavljana bezbroj puta jedna akcija, fudbalskim žargonom: kao kada pred kraj utakmice beskonačno nabacujete loptu u šesnaesterac, nadajući se da će u gužvi neko da skočiti i dati gol. To je jedn model gde vi imate da se na jednoj teritoriji, gde ima dualni ili više identiteta, pokušate da ugušite drugu stranu. Mi smo to imali bezbroj puta, taj pokušaj gušenja identiteta jednog dela naroda i pokušaj nametanja nekih klišea da se on majorizuje, da izgubi svoj identitet. To se radi otprilike od zapada ka istoku u ovom periodu od rušenja Berlinskog zida, paralelno sa svim ovim procesima neoliberalne ekonomije, monetarističke itd. Vi imate u svakoj zemlji podanike. Vi čak i u centru i delu centra imate nezadovoljstvo građana. Imate ljude koji su marionete, čitave delove elita, koji sprovode taj ekonomsko socijalni model i te neke klišee koji su za nas Srbe dvostruko negativni. Mi ne samo da delimo sudbinu širokih slojeva u Evropi, da nam se smanjuje dohodak, već nam se udara i na nacionalni identitet jer smo tako postavljeni“, rekao je Petrović.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Rusi su uvukli Zapad u zamku iz koje on ne može da se izvuče!“, „NATO želi da ostvari ono što nije uspeo Treći rajh“

On je potom analizirao trenutnu situaciju na frontu.

„Što se tiče linije fronta ona je u principu u skladu sa determinantama koje su date. Ograničen broj vojnika ruske federacije, ide se samo sa profesionalnom vojskom, bez regruta, bez rezervista, iz razloga o kojima smo ranije govorili i napadaju se tako ciljevi da se štedi civilno stanovništvo, koje je ovde većinski ruskojezično, za razliku od sektora koje su rusi napustili. U okviru toga se uglavnom drže defanzivna dejstva. Postignut je strateški uspeh osvajanjem južnog dela i njegovim spajanjem sa istočnim frontom u jedinstveni polumesec, koji se najviše širi u generalnoj bitci za Donbas, a to je ostatak veoma utvrđen, već osam godina, ostatak donjecke administrativne oblasti koja je omeđena jednim pravouganikom u ovom trenutku. Tu su Slavjansk i Kramatorsk i završava se kod Severska i oko Popasne pa nadalje. Suština te problematike je da je to utvrđen prostor gde se jako teško napreduje i on iziskuje velike žrtve. Otuda ruska strana pokušava ili da odlomi delove ovog prostora ili da prodire po dijagonali, prodor preko Soledara ka Bahmutu, i da sruši čitav ovaj odbrambeni sistem zauzećem Slavjanska. Tu se rade kombinovane operacije i tu se postižu prilično efikasni uspesi, iako se nama čini da tamo sve stoji. Samo u zadnjih nedelju dana, posle onog velikog uspeha i zauzeća reke Severodonjeck, pali su Severodonjeck, Lisičansk, zauzima se Seversk, ide ka Bahmutu i približava se Slavjansku. To su u okviru te bitke realni uspesi, koji mogu da dovedu u sledećih mesec, mesec i po dana, ako se tako nastavi do pobede u bitci za Donbas što bi onda imalo šire reprekusije za dalje vođenje ofanzinvnih dejstava na drugim krilima fronta gde se ovde zbog manjeg broja vojnika i štednje civila pristupa defanzivnim akcijama“, ističe Petrović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter