Izvor: Tanjug
01.12.2020 u 18:12
0

KINESKA SONDA SLETELA NA MESEC: Doneće uzorke tla

Kineska istraživačka sonda Čang“e-5 uspešno je aterirala na površinu Meseca gde će, tokom svoje istorijske misije, prikupljati uzorke tla i doneti ih na Zemlju.

OVO MORATE ZNATI

KRKOBABIĆ IMA REŠENJE: Od njih zavisi budućnost Srbije

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: Od januara do novembra inficirano 55 osoba

KORONA NE JENJAVA! Proglašena vanredna situacija na teritoriji Sombora

VANREDNA SITUACIJA I U IVANJICI! Specijalna bolnica prelazi u KOVID SISTEM

Bespilotna kineska sonda, koja je nazvana je po mitskoj kineskoj boginji Meseca Čang“e, lansirana je 24. novembra i trebalo bi da donese na Zemlju oko dva kilograma uzoraka tla sa do sada neistraženog dela mesečeve površine nazvanog „Olujni okean“, čime bi se pomoglo naučnicima da dublje proniknu u poreklo Zemljinog satelita.

Nakon prizemljenja na površinu Meseca, lunarna vozila će samostalno, robotizovanom rukom prikupljati uzorke tla i stena i dopremati ih do kapsule koja će ih potom transportovati na Zemlju.

Kapsula bi u povratku trebalo da sleti na teritoriju kineske provincije Unutrašnja Mongolija.

Ukoliko misija bude uspešno okončana, Kina će se pridružiti SAD i S S SR koji su ranije uspeli da izvedu slične misije na Mesecu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter