Izvor: Kurir.rs
16.03.2023 u 11:57
0

KINESKI DRONOVI U RATU U UKRAJINI: Koriste ih Rusi, ali i Ukrajinci, kupuju preko interneta! Pravi hit su 3D modifikacije! (FOTO)

Odricanje od odgovornosti na veb stranici MKS-a takođe navodi da su njihovi proizvodi „zabranjeni“ za bilo kakvu ilegalnu ili vojnu upotrebu.

Ukrajinska teritorijalna odbrana objavile se snimak da su tokom borbenog dežurstva u Luganskoj oblasti oborili ruski dron kamikazu kineskog porekla „Mugin-5“, uz opasku da osmatranje sa neba koje izvode Rusije dronovima i dalje ne prestaje.

ŠTA JE SPORNO U SUDARU AMERIČKOG DRONA I RUSKOG SU-27? Svet priča o incidentu, a ruski piloti izvršili vrsni manevar! (VIDEO)

Ono što se navodi jeste da se radi o komercijalnom dronu koji je modifikoan. Inače cena komercijalne ferzije drona košta 15.000 dolara.

Ovu kako je predstavljeno epsku priču objavio je CNN koji tekst počinje o vožnji krz duboku šumu u tišni između borova gde je grupa ukrajinski vojnika na jednoj čistini pokazala oboreni dron, koji su kako su naveli srušili svojim Ak-47. Čista egzotična priča.

CNN navodi da se radi o komercijalnoj besiplotnoj letelici koja je napravljena u lučkom gradu Sajmen na istoku Kine. Naravno pozvao kompaniju, jer je prića urađena još ranije, pa su iz te kompanije njima odgovorili da jeste njihova letelica i da su nesrećni zbogo vogo incidenta da se njihov komercijalni dron koristi u rat u Ukrajini.

„Ne odobravamo upotrebu. Trudimo se da to zaustavimo“, rekao je portparol Mugin Limited.

U prethodnom saopštenju objavljenom na njihovoj veb stranici 2. marta, Mugin Limited je rekao da „osuđuje“ upotrebu svojih proizvoda tokom ratovanja i rekao da su prestali da prodaju proizvode Rusiji ili Ukrajini na početku rata.

Si-En-En je takođe došao do pola tuceta drugih kompanija čiji su elektronski delovi bili vidljivi u oborenoj bespilotnoj letelici.

To uključuje MKS servos, tajvanskog proizvođača elektronskih uređaja.

„Neki proizvođači bespilotnih letelica mogu usvojiti MKS servos na svojim gotovim proizvodima za vojnu upotrebu, mi nismo srećni zbog toga, i to je protiv misije i vizije naše kompanije“, rekao je portparol kompanije u mejlu za CNN.

Odricanje od odgovornosti na veb stranici MKS-a takođe navodi da su njihovi proizvodi „zabranjeni“ za bilo kakvu ilegalnu ili vojnu upotrebu

Senzor na naknadno ugrađenoj ploči na UAV-u napravio je Novatel, deo Hekagon grupe sa sedištem u Kanadi, koja snabdeva industrije uključujući „poljoprivredu, građevinarstvo i automobilsku industriju“.

„Za sve proizvode kontrolisane izvozom imamo opsežne procese kontrole kako bismo osigurali da su obezbeđeni u skladu sa važećim izvoznim zakonima“, rekao je portparol Heksagona za CNN putem e-pošte.

„U aprilu 2022. takođe smo doneli odluku da zamrznemo sve poslovne aktivnosti u Rusiji.

Uprkos znacima da je upotreba bespilotnih letelica u ovom sukobu sve veća, ukrajinski borac Maksim poriče da je ovo postao rat dronova.

„To nije rat tehnologije“, rekao je. „Rat je pre svega rat ljudi.

Inače dronovi Mugin-5 mogu se kupiti preko interneta negde ih zovu „Alibaba dronovi“ i dostupni su svakome ko je spreman da iskešira 15.000 dolara za njih. Prodaju se i na Taobao za istu cenu.

Hit je konstatacija novinara CNN da je to najnoviji primer da se civilni dronovi kupuju prepravljaju i naoružavaju i koriste u borbenim dejstvima od početka rata u Ukrajini, iako su svi bili svedoci o tome da se način ratovanja promenio i da će ga sigurno da obeleže dronovi.

Tu sad na scenu stupa maksim iz Teritorijalne odbrane Ukrajine. Ovaj tridesepetogodišnjak navodi da Rusi vrše intenzivna osmatranja. Ovaj dron prema navodima Službe bezbednosti Ukrajine SBU navodi da je ovaj kineski dron oboren u noći petak na subotu i da je lansirana sa teritorije pod ruskom kontrolom prema ukrajinskim ciljevima.

SBU je onda dao uzbunu kako navodi CNN svim jednicima na istoku Ukrjaine koje se nalaze oko Slavjanska, a onda u subotu u rano jutro oko 2 sata borci 111. brigade TO Ukrajine su bili prvi koji su čuli dron iznad glave i kako kažu videli trepćuće svetlo na letelici, a onda tu teritorijalci uzeli oružje u ruke i otvirili vatru i oborili ga navodi CNN.

Teritorijalci navode da je dron bio prerađen da je mogao da nosi bombu, i da je oboren jer je leteo na jako maloj visini.

Reporter CNN navodi da se ra razbijenom dronu vidi rupa od metka, i da se u blizini gde je oboren vidi i mali krater u zemlji koji je nastao kada je prilikom obaranja pala bomba od 20 kg i oni ukazuju da bi to bio veliki gubitak da je bomba eksplodirala među ukrajinskim vojnicima.

Još veći hit je da je CNN kontkatirao Ministarstvo odbrane Ruske Federacije povoodom upotrebe kineskih dronova, ali nisu dobili odgovor, iako je CNN odavno u Rusiji na listi neprijateljskih medija.

E sad na scenu stupaju penzionisani britanski oficiri, u ovom slučaju britanski Kris Linkoln Džons penzionisani britanski oficir i stručnjak za bespilotne letelice.

Prema njemu dron bi bio efikasniji da ima kamere, ali je nema, ali i da je grub i nesofisticirana letelica, što prema njemu ukazuje da Rusija nije supersila koju je svet mogao da očekuje.

CNN ponavlja da je sličan dron obren bio u januaru ove godine, ali tad su Rusi optužili Ukrajince da koriste jeftine dronove i postoje dokazi da obe strane koriste isut kinesku tehnologiju u ratu jednih protiv drugih.

„I Rusija i Ukrajina su tokom sukoba koristile komercijalno dostupne kineske platforme poput ove, uključujući i oružane uloge“, rekao je N. R. Dženzen-Džons , specijalista za obaveštajne poslove za oružje i municiju i direktor konsultantske službe za istraživanje naoružanja.

Dženzen-Džons je dodao da se čini da je mehanizam za oslobađanje bombe napravljen od 3D štampanih komponenti koje „sugerišu da je UAV brzo i naknadno opremljen“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter